2024. április 24., szerda
XV. NŐI VB

Gyilkos meccs után elődöntős Montenegró

Az Eb eddigi egyik legfeszültebb mérkőzése zajlott kedd este Montenegró és Románia között, egy fordulóval a középdöntő vége előtt előbbieknek az elődöntő bebiztosítása, utóbbiaknak az esély életben tartása volt a tét. Egyik csapat sem tudott sok góllal ellépni, az előny ide-oda pattogott a két oldal között, 18:18-as félidő után pedig csak öt perccel a lefújás előtt tudott Montenegró három góllal ellépni Đurđina Jauković remekléseinek köszönhetően. Ebből a hátrányból is ledolgoztak azonban még kettőt a románok, majd két és fél perc volt még hátra, amikor egy kettős sérüléssel a feszültség a tetőfokára hágott. Egy román támadásnál az eleső Milena Raičević feje találkozott Sonia Seraficeanu térdével, amit követően egyikük sem tudta saját lábán elhagyni a pályát, a montenegrói irányítót ráadásul hosszas ápolás után hordágyon kellett levinni. Az utolsó fél percben aztán Jovanka Radičević egy büntetővel tette behozhatatlanná a montenegrói előnyt, akik 35:34-re nyerték meg a rangadót, és 2014 után először elődöntőre készülhetnek az Eb-n. A román oldalnak is jutott azonban dicsőség: a meccs során Cristina Neagu eljutott 296. Európa-bajnoki góljáig, ezzel a női és férfi Eb-k összesített történetének legeredményesebb játékosa lett, megelőzve az izlandi Guðjón Valur Sigurðssont.

Ekkor matematikailag a németek még felforgathatták volna a továbbjutók sorrendjét a II. csoportban, de a franciák gyorsan elfojtották ez irányú reményeiket egy nyolcgólos győzelemmel. Mindkét csoportban szerda délután és este játszották az utolsó fordulót – ami olyan ütemezési nehézségekkel járt, mint hogy az este tízkor záró németeknek másnap 15.30-kor már ismét pályán kellett lenniük –, noha a II. csoportban már csak az 5. helyért zajló meccs elérése maradt nyitott kérdés a francia és montenegrói továbbjutással. Utóbbiak a hollandok elleni tétnélküliség fényében már pihentették is Radičevićet, valamint Raičevićet is, akinek sérülése a szövetség szerint nem súlyos, és a pénteki elődöntőre készen fog állni.

Eredmények, középdöntő, II. csoport: Románia–Montenegró 34:35, Franciaország–Németország 29:21. A csoport állása: Franciaország 8, Montenegró 6, Spanyolország és Hollandia 3, Németország és Románia 2 pont.