2023. február 5., vasárnap
CÍMLAPTÖRTÉNET

Magabiztosságot ad a zenélés

Saját dalokat ír az óbecsei Les Filles zenekar

Óbecsére tartok pénteken este, próbát tart a helyi Les Filles zenekar. A kizárólag lányokból álló pop-rock együttes csak hétvégén tud közösen gyakorolni, hiszen a tagok nem élnek egy városban, emellett az iskolai tanulmányaik és kötelezettségeik miatt hétköznaponként nem mindannyian tartózkodnak a szülővárosukban.

A zenekar megalapításának ötlete az óbecsei Lovas Đijanta zongoratanárnőtől származik, akinek neve bizonyára nem ismeretlen a helyiek körében. Számos zenei rendezvény szervezője, az egyik ilyen éppen az Óbecsén minden évben megtartott nyári Zenei tábor, amelyen részt vettek a zenekar tagjai is. A lányok hetente egyszer próbálnak Đijantánál, de fellépések előtt gyakrabban összejönnek. Az együttes tagjait a zene és a zenélés iránti szeretetük hozta össze, de jó kapcsolatot ápolnak egymással a zenekaron kívül is. Az általános és középiskolás lányokból álló banda két évvel ezelőtt állt össze.

Đijantáék családi házába lépve jól látható, hogy itt bizony egy zenészcsalád él: elektromos gitárok erősítőkkel, billentyű, különböző elektronikus technikai eszközök, de az egyik sarokban egy nagybőgő is helyet kapott, amelyre a tervek szerint hamarosan új húrok is kerülnek.

– Sok minden történt velünk azóta, amióta utoljára találkoztunk – kezdi a beszélgetésünket Lovas Fiona, a Les Filles zenekar billentyűse. – Zenekarunk megalakulását követően főleg itt, Óbecsén zenéltünk, de nem sűrűn, mert éppen javában tombolt a koronavírus-járvány. Felléptünk már Bácsföldváron, Nagykikindán, de voltunk Zentán a Mojóban, emellett zenéltünk Óbecsén az idei Szent István-napi rendezvényen és Törökbecsén a Nagyboldogasszony-napok elnevezésű rendezvényen. Bemutatkoztunk egy tehetségkutatón is. Ami nagy előrelépés az együttes életében, hogy megszületett három saját szerzeményünk, de további dalokon is dolgozunk. Ez a három dal Az idő nem verhet át, a Nézlek és a Nincs több kérdés címeket kapta. Mindhárom számunknak magyar a dalszövege, de mivel a zenekar kétnyelvű, eldöntöttük, hogy a jövőben okosabb lenne angol nyelvű dalokat írni, hiszen mindannyian értjük és beszéljük az angolt. A három dalból a Nézlek című szám teljesen a mi szerzeményünk, a dalszöveget az egyik énekesünk, Lilla írta, a másik kettő pedig valójában megzenésített vers, Aljoša Mandić verseit fordítottuk le magyarra, majd megzenésítettük. Ami magát a zenét illeti, az mindhárom dal esetében a mi érdemünk. Igazából nincs szabály arra, hogy melyik születik meg előbb: van, hogy már megvan a dalszöveg, és arra írjuk a zenét, de olyan is megtörtént, hogy előbb maga a zene volt meg. A saját dalokat együtt írjuk, de Szerda Árpád óbecsei zenész is segít nekünk – mondta Fiona.

Az óbecsei lányegyüttes repertoárján egy-egy koncerten általában 24 dal szerepel, a közönség hallhat pop-, rock- és blueszenéket is. Többek között Adele4 Non BlondesNo Doubt és Alannah Myles zeneszámok, valamint Queen és AC/DC dalok is felcsendülnek, de vannak magyar zenék is, például a Most múlik pontosan, a Petróleumlámpa és az Eddától A kör. A lányok elmondása szerint a koruk miatt többen talán nem veszik őket komolyan, illetve azt, amit csinálnak, de amint elkezdenek zenélni, a közönségnek szemmel láthatóan megváltozik a véleménye. Mint mondják, az eddigi koncertjeiken mindig jó volt a hangulat. A lánybandának két énekese van, Erős Lilla és Jovana Batinić, mindketten írtak már dalszöveget.

– Zeneórára kellett írnunk egy dalszöveget, édesapám segített nekem. Aztán, amikor elkészült, megmutattam a zenekarunk vezetőjének is. Segítettek egy kicsit átírni, végül így került fel a repertoárunkba a Nézlek című saját dalunk. Maga a szöveg pár hónap alatt készült el, amely arról szól, hogy nem sokan becsülik meg azt, ha valaki tehetséges – közölte Lilla.

– Én igazából még nem mutattam meg az általam írt dalszövegeket a zenekar többi tagjának. Vannak ötleteim, de még egyiket sem fejeztem be teljesen. Ezek a szövegek szerb és angol nyelvűek. A repertoáron található szerb és angol dalokat én énekelem, de a magyar számokkal is próbálkozom – mondta Jovana.

Az idő nem verhet át című megzenésített vers zenéjét Katarina Pivnički, a zenekar gitárosa szerezte.

– Eszembe jutott egy riff, és elküldtem Đijantának. Aztán néhányan eljöttünk ide hozzájuk, és összeraktuk a szám többi részét is. Természetesen az nem a végleges verzió volt, utána még többször dolgoztunk rajta, hogy olyan legyen, ami mindannyiunknak tetszik. Négy évvel ezelőtt kezdtem el gitározni, volt otthon egy akusztikus gitárunk. Először azon játszottam, majd az akusztikust felváltotta az elektromos gitár. Mindennap gyakorolok, és a zeneírással is próbálkozom már egy ideje. A többiek szerint én gyakorolok otthon a legtöbbet – fogalmazott Katarina.

Horvát Anna (basszusgitár) és Deák Noémi (dobok) a lánybanda legidősebb tagjai, ők most végzősök az Óbecsei Gimnáziumban. Azt még egyikük sem döntötte el, hogy pontosan hol szeretnének továbbtanulni, de az biztos, hogy az egyetemi tanulmányaik ideje alatt mindketten elköltöznek Óbecséről. A lányegyüttes tagjai egyhangúan egyetértenek abban, hogy a zenélés magabiztosságot ad, illetve nem szeretnék, ha a továbbtanulás miatt feloszlana a zenekar, a jövőben mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne történjen meg. Nagy vágyuk, hogy minél többen megismerjék őket, és egy szép napon egy külföldi meghívásnak is nagyon szívesen eleget tennének.