2023. január 31., kedd
KALANDTÚRA

A misztikus és velejéig viking Hämeenlinna

A Helsinki és Tampere között majdnem félúton elhelyezkedő Hämeenlinna a viking kor óta lakott település. Aki ide egyszer eljön, megtapasztalhat valami felfoghatatlant, valami ősit, valami misztikusat.

A település 1639-ben nyerte el a városi rangot és nevéhez fűződik az első finn vasút is, mely 1862-ben Hämeenlinna és Helsinki között közlekedett. A város elsősorban iskolájáról és akadémiájáról ismert országszerte, ugyanis számos híres finn személyiség tanult az intézmények falai között. A város egyik legismertebb művésze a közkedvelt finn zeneszerző, Jean Sibelius is.

A városban minden múltbeli fontos, finn eseménynek megláthatjuk a nyomait. A legszebb épített emlék mégis a Vanajavesi tó partján elterülő Hämeenlinna erőd és kastély, melyet valószínűleg a XIII. század végén építettek. A lakókastéllyá átépített erőd, a középkorban megerősített táborként szolgált.

Az első kastély szürke kőből épült, később vörös téglát használtak a bővítéséhez. A XVI. század végén az erőd elvesztette katonai jelentőségét, majd a VIII. században megépült a harmadik emelete, és a védelmi rendszer korszerűsítése érdekében az eredeti külső falak helyén a bástyakör. 1837 és 1972 között a kastély börtönként működött.

Mivel a kastély méretei hatalmasak, folyosói pedig már majdnem útvesztőkként kanyarognak, az 1988-ban itt alapított múzeum anyaga szinte elveszik a termekben. Azonban bármennyire is szerénynek tűnik a tárlat, már csak a hangulat miatt is érdemes szétnézni a falak között.

A kastélyon kívül, de az erőd falain belül még egy helytörténeti múzeum és egy börtönmúzeum található, melyet egy meghagyott börtönszárnyban alakítottak ki. Az egykori cellákban található kiállításokon keresztül az érdeklődők megismerkedhetnek a fogva tartás általános történelmével, a hämeenlinnai börtön történetével, belekóstolhatnak az egykori fogva tartottak mindennapi életébe, megtapasztalhatják életkörülményeiket, valamint bepillantást nyerhetnek napjaink finn büntetés-végrehajtási intézményeinek életébe és struktúrájába.

A kissé bizarr történelmi túra után azért még sétáljunk egyet a városban. A kastély falain kívül ugyanis Finnország legöregebb városkája vár ránk. Bár látképét a vár uralja, hangulata rendkívül kellemes, utcái és házai fotópapírra kívánkoznak.