2024. március 29., péntek
SZÓFIGYELŐ

Lakberendez

A reklámok áradatában olyanok is felbukkannak, amelyekben a különös hangzású lakberendez ige szerepel: Lakberendezzen velünk! – Bútort keresel, lakberendezel? – Gondolatban már lakberendezel, nem? – Modern konyha és étkező – ezekre figyelj, mikor lakberendezel! – Ruhákat tervezel, lakberendezel vagy építész leszel? – Ha elromlott valami vagy csak lecserélnéd, építkezel vagy felújítasz, lakberendezel vagy csak csinosítanál – mindenre kínálunk megoldást. – Mindig gyakran felbukkannak csipketerítők vagy épp csipkés tévé alátétek, de ha te épp lakberendezel, nem biztos, hogy nagyi hatású nappalit szeretnél. – Egyáltalán nem biztos, hogy ha csak úgy „random” lakberendezel, akkor a végeredménnyel teljesen elégedett leszel. – Praktikus vagy, lakberendezel, kertészkedsz, sütsz-főzöl.

Gyakran jelenik meg blogokban a lakberendez ige: A megtérülésközpontú ingatlanfelkészítések során kicsit lakberendezek is, ... – Agyagszobrokat, pasztellkréta rajzokat, mandalákat készítek, varrok mindent, ami eszembe jut, lakberendezek, látványtervezek, ... – Lakberendezek és látványtervezek, több éve kerámialapokkal foglalkozom, lakossági és közületi vonalon egyaránt. – A munkám során lakberendezek, 3D látványtervezek az ArchLine programmal, és speciális kerámialapokkal foglalkozom. – Amikor csak tehetem lakberendezek, hol magamnak, hol mások kérésére. – Én azért szeretem a tapétázást, mert benne egyszerre valósul meg a két cél, felújítok és lakberendezek is. – Illusztrálok, rajzolt filmekben dolgozom, tetoválásokat tervezek, arcokat festek, dekorációs falfestéseket készítek és lakberendezek. – Két hete egyéni vállalkozóként lakberendezek, első munkám nagyobb falat, mint azt valaha is gondoltam, hogy el merek vállalni. – Kreatívan telnek az utolsó kismamás napjaim: lakberendezek, varrok, sütök, és ma a rajzolással is megpróbálkoztam. – Megengedtem a kollégám feleségének, hogy lakberendezzen, minimálstílust kértem. – Aztán még lakberendezek is, imádok és tudok főzni, és fontosnak tartom, hogy felhívjam az emberek figyelmét a csodákra. – Nyelveket tanulok, szeretek olvasni, jógázok, futok, síelek, imádok a kutyusunkkal hosszúkat sétálni, és amatőr szinten lakberendezek. – Babázunk a lányommal. Lakberendezünk a babaházban. – Nem, nem kell megijedni, csak lakberendezünk.

A lakberendez ige szóelvonással jött létre a lakberendezés főnévből, még szokatlanul hangzik. Az efféle szavak némelyike viszont már közkeletű lett: gyorsír, gépír, képvisel, pártfogol, gyógykezel, nagytakarít stb.