2024. március 29., péntek

Ružić az iskolai incidensről: Léteznek világos utasítások és eljárási szabályok

Branko Ružić oktatási miniszter a trsteniki iskolában történt incidenssel kapcsolatban azt mondta, hogy „egyértelmű utasítások és eljárási szabályok vannak, valamint támogatás az iskolában mindenki számára” – számol be az N1.

– Az elkövetkező időszakban minden egyes mechanizmust részletesen ellenőrizni fogunk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ez a támogatás megfelelő, gyors és kellően hatékony – fogalmazott Ružić a közleményében.

Az oktatási miniszter elmondta, hogy „az iskola a gyermekeink második otthona, és attól a pillanattól kezdve, hogy a gyerekek az iskolaudvarba lépnek, az oktatási rendszer felügyelete alatt állnak”.

– Ez a rendszer, bármennyire is veszik körül a különféle szabályozások, él és működik. Az őrtől és a bejáratnál tartózkodó iskolai rendőrtől kezdve a munkatársakon át egészen a tanárokig és az igazgatókig, az oktatási minisztérium minden alkalmazottjáig. Úgy gondolom, hogy egyikük sem akart úgy dolgozni egy iskolában, hogy ne szeresse ezt a szakmát és magukat a gyerekeket – olvasható a közleményben.

Az illetékes miniszter szerint a tanárok a tudás átadása mellett igyekeznek a lehető legjobb útra terelni a diákokat, megmutatva nekik a kölcsönös tisztelet és a tolerancia fontosságát.

– A rendszert évekkel ezelőtt úgy alakították ki és úgy fejlesztették, hogy a lehető legjobban támogassák a gyermekek fejlődését, és megvédjék őket bármilyen hanyagságtól, bántalmazástól vagy erőszaktól. A rendszernek ugyanakkor meg kell védenie a tanárokat és az alkalmazottakat is egyaránt. Ezt a szerb kormány minden illetékes osztálya, valamint nemzetközi szervezetek tervezték és támogatták, és lépések, intézkedések egyértelmű sorozatát jelenti, amelyek mind a megelőzést, mind a megfelelő reagálást érintik – áll a közleményben.

A trsteniki Műszaki Középiskolában tegnap súlyos incidens történt, amelynek során a diákok, miközben a tanárnővel beszélgettek, váratlanul kihúzták alóla a széket és a szerencsétlen asszony a földre esett. Az esetet az egyik diák vette fel mobiltelefonjával.

Az iskola három diákjával szemben fegyelmi eljárást indítanak.