2024. április 24., szerda
MAGYARCSERNYE

Minden vércsoportból hiány van

Tegnap önkéntes véradási akciót tartottak Magyarcsernyén az Ady Endre Művelődési Egyesület kultúrotthonának előcsarnokában. A huszonkét jelentkező közül húszan adhattak vért. Az önkéntes véradók Tordáról, Tóbáról és Magyarcsernyéről érkeztek, de vidékiek is eljöttek, akik a községházán vagy a belügyi szerveknél dolgoznak, mert ez így egyszerűbb nekik, mesélte Sötét István, a Vöröskereszt magyarcsernyei helyi szervezetének aktivistája.

– Aki vért ad, az biztosan egészséges ember, mert az önkéntes véradókat egy rövid szűrővizsgálatnak is alávetik, tehát nézik, hogy van-e vashiányuk, meghatározzák a vércsoportjukat, és néhány fertőző betegségre is tesztelik őket. A férfiak évente négyszer, a nők pedig háromszor adhatnak vért. Amikor toborzunk, mindig kiemeljük azt is, hogy ez egy humánus cselekedet, mely csökkenti a szívroham, az agyi infarktus, de a daganatos megbetegedések kialakulásának a kockázatát is, és azt sem felejthetjük el, hogy emberéleteket menthetünk vele. Jelenleg minden vércsoportból hiány van, tehát ezúton is szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy ne féljenek, keressék fel a számukra legközelebbi véradóhelyet és adjanak vért. Számomra külön öröm az, hogyha a fiatalok is elköteleződnek a véradás mellett – hangsúlyozta az aktivista.

A koronavírus-járvány miatt kicsit módosultak a véradási feltételek. A meglévő régiek mellett csak egészséges, 50 kilogramm feletti és 18 és 65 év közötti lehet az önkéntes véradó, és most azt is számításba kell venni, hogy a véradónak volt-e az utóbbi 28 napban megfázásos betegsége, tünete, mert azok a személyek nem adhatnak vért. Az viszont nem számít, hogy oltott vagy oltatlan az önkéntes, de az AstraZenecával és a Szputnyik V-vel oltottak csak két héttel a védőoltás felvétele után adhatnak vért.

A Vajdasági Vérátömlesztő Intézet is folyamatosan hangsúlyozza, hogy jelenleg hiány van minden vércsoportú vérből. Kérik, hogy aki csak teheti, adjon vért.

Nyitókép: (Vidács Hajnalka)