2024. április 25., csütörtök

Karácsonyra készülnek

Két csoportban gyakorolnak a szenttamási néptáncosok

A szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjánál a tanév kezdetével megkezdődött az új tagok toborzása a Lángocska és a Kalala néptánccsoportokba. A próbák jelenleg vasárnaponként zajlanak a klub termében, ahol délelőtt 10 órai kezdettel az alsósokat tömörítő csoport, majd 11 órakor a felsősök és a középiskolások tanulják az új koreográfiát. Robotka Angéla, a klub elnöke elmondta, mindkét csoport szorgalmasan dolgozik, a Csoóri-pályázatnak köszönhetően sikerült támogatásra szert tenni, így tudtak néptáncpedagógust alkalmazni.

− Az alsós korosztály összetétele az előző évhez viszonyítva kissé változott, néhányan más tevékenységben folytatják szabadidejüket, például sportolnak, de jöttek helyettük újak, míg a felsős korosztály bővült, ugyanis az ötödikesek velük táncolnak tovább. Az oktatóra van bízva, hogy felfedezze a gyerekek tehetségét, és ezáltal csoportosítja őket. Külön odafigyelnek arra, hogy a korábbi koreográfiákat se felejtsék el, ismételik a lépéseket és persze új táncokat tanulnak – magyarázta Robotka Angéla.

A kérdésre, hogy hol láthatjuk legközelebb a táncosokat elmondta, hogy a klub tagjai a karácsonyi műsorra készülnek, és itt bemutatják az új táncokat, a klub kézimunkázó asszonyainak csoportja a színpad dekorációját biztosítja, fellép majd az újonnan alakult Boróka énekcsoport, a színészek pedig a betlehemi játékot gyakorolják.

Forgács Boglárka, a táncosok vezetője elmondta, a kiscsoport jelenleg szatmári, az idősebbek pedig bagi táncokat tanulnak.

− A próbák Kis Zsélykó táncpedagógus segítségével zajlanak, a zene CD-ről, illetve hanghordozóról megy, a fellépések idejére viszont igyekszünk minden alkalommal élőzenét biztosítani. A Kalala csoportnak korábbról van megfelelő népviselete, a Lángocska tagjainak pedig folyamatban van az öltözék beszerzése – mondta Forgács Boglárka.

Hozzátette, továbbra is várják a néptánc iránt érdeklődő fiatalokat, jelentkezni az említett időpontban a klubban lehet, de a közösségi portálokon is mindenről kapható bővebb tájékoztató.

Nyitókép: Új lépéseket tanulnak a szenttamási Kalala és a Lángocska néptánccsoport tagjai (Paraczky László)