2024. április 25., csütörtök

Đoković utazhat Melbourne-be! (?)

Médiaértesülések szerint az ausztrál hatóságok, megváltoztatva korábbi döntésüket, mégis adnak beutazási vízumot Novak Đokovićnak, így a szerbek világsztár teniszezője indulhat januárban az év első Grand Slam-tornáján. A korábbi világelső, aki kilencszer nyerte meg az Australian Opent, idén nem szerepelhetett ott, mert nem tudta és nem is akarta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy beoltották-e koronavírus ellen. Mivel hamis adatokat is szolgáltatott, nemcsak a beutazást tiltották meg számára, hanem három évre kiutasították az országból. Sajtóértesülések szerint az illetékes hatóságok most megváltoztatták döntésüket, így elhárult az akadály, hogy a 21-szeres GS-tornagyőztes ott lehessen Melbourne-ben. A szerb teniszezőnek járó vízum kiadásáról szóló dokumentumot Andrew Giles, a nyáron kinevezett új ausztrál kormány bevándorlásügyi minisztere írhatja alá. Đoković 2023-as indulása mellett szól, hogy Ausztrália hatályon kívül helyezte az oltottsági kötelezettséget. A szerb játékos hétfőn este Torinóban, az ATP-világbajnokság helyszínén még azt mondta, semmi hivatalosat nem tud a vízumáról, várnak, és tárgyalnak az ausztrál kormánnyal.

Craig Tiley, az Australian Open igazgatója tegnap optimistán nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy Đokovićot beengedik Ausztráliába versenyezni.

Esti meccs a veszteseknek

Hagyomány, hogy az évzáró mestertornák csoportküzdelmeinek 2. fordulójában az egyik meccsen az első kör nyertesei, a másikon pedig vesztesei mérkőznek. Ugyanígy szokás, hogy a vesztesek kapják a délutáni terminust, a győztesek pedig az estit. Torinóban ez megváltozott. A szervezők értékelése szerint a Vörös csoportban Danyiil Medvegyev és Sztefanosz Cicipasz csatája a rangadó, és ma ők játszhatnak 21 órai kezdettel, míg a hétfőn győzelemmel rajtolt Andrej Rubljov és a torna ötszörös bajnoka, Novak Đoković 14 órakor lépnek pályára.

Novak és Sztefanosz egészen jó meccset vívtak. Már az első játékban a szerb elnyerte a görög adogatását, s mint kiderült, ez volt az egyetlen break, a további egy-egy alkalmat az adogatók hárítani tudták. Ilyen körülmények között a második játszma rövidítésben dőlt el, amelyben Đoković 5:1-re elhúzott, és azután rutinosan nyert tizedszer is a görög ellen a 12. egymás közötti meccsükön. Novakot dicséri, hogy adogatáson csak 13 pontot veszített, és mindössze 12 önhibája volt.

Novak és Rubljov harmadik meccse következik. Tavaly Torinóban a szerb nyert, az idén a belgrádi torna döntőjében az orosz visszavágott. Medvegyev és Cicipasz 11. alkalommal játszanak, az orosz 7:3-ra vezet, legutóbb Cincinnatiben a görög nyert.

Rafael Nadal kiesésre áll Torinóban. A spanyol veteránt a kanadai Felix Auger-Aliassime – akinek Toni Nadal az edzője – győzte le. Ha az este Casper Ruud nyert Taylor Fritz ellen, akkor Rafának, aki a csütörtöki utolsó fordulóban Ruuddal játszik, már nem maradt esélye.

TORINO. – Az ATP évzáró mestertornájának 1. fordulójában, Vörös csoport: Đoković–Cicipasz 6:4, 7:6. Zöld csoport, 2. forduló: Auger-Aliassime–Nadal 6:3, 6:4.
BUENOS AIRES. – A női ITF-torna selejtezőjének döntőjében: Stevanović–Estevez 6:1, 6:0.
MEITAR. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Szabanin–Girelli 6:4, 6:0.
POZSONY. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Sznigur–Ristić 6:1, 6:1.
HELSINKI. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Klasen–Jokić 6:2, 6:4.