2023. február 8., szerda

FRISSÍTETT – Biden: Ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be Lengyelországban

Az Egyesült Államok teljes támogatását ajánlotta fel Joe Biden elnök a lengyel területen történt robbanások vizsgálatához Andrzej Duda lengyel államfőnek, miután az első feltételezések szerint orosz gyártmányú rakéta csapódott be az ukrán határhoz közel, két lengyel halálát okozva.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden telefonbeszélgetést folytatott Dudával, amelyben kinyilvánította részvétét az emberéletek elvesztése miatt, és megerősítette az Egyesült Államok „megingathatatlan elkötelezettségét" a NATO iránt.

Andrzej Duda tájékoztatta az amerikai elnököt az incidenssel kapcsolatos lengyel értékelésről – áll a washingtoni idő szerint kedden este kiadott dokumentumban.

Joe Biden a telefonhívás idején az indonéziai Bali szigetén tartózkodott a G20 csoport csúcstalálkozóján.

A Fehér Ház bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök kérésére a G20-csúcstalálkozón részt vevő állam-, illetve kormányfők közül többen – így az európaiak, valamint a kanadai és a japán miniszterelnök – szerdán külön is tárgyalnak a történtekről.

Kedden délután a lengyel területet érintő incidens nyomán az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy szükség esetén az Egyesült Államok „meg fogja védeni a NATO területének minden négyzetméterét".

Pat Ryder tábornok rendkívüli sajtótájékoztatón azt közölte, hogy az Egyesült Államok Európában állomásozó csapatainak biztonságát érintő kérdéseket nagyon komolyan veszik, és folyamatosan nyomon követik a Lengyelországból érkező jelentéseket.

Lloyd Austin védelmi miniszter a lengyel védelmi tárca vezetőjével tervezett egyeztetést az esetről és annak lehetséges következményeiről.

Biden: Valószínűleg nem Oroszországból jöttek a rakéták

Biden elnök néhány órával később a G20-as csúcson kijelentette, hogy az első vizsgálatok eredménye szerint valószínűleg nem Oroszországból érkeztek a Lengyelország területén becsapódó rakéták.

– Vannak arra utaló jelek, hogy az a rakéta, amely Kelet-Lengyelországban becsapódott és két embert megölt, egy ukrán légvédelmi rakéta volt – közölte az amerikai elnök.

Biden egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kiemelte, hogy az orosz félnek nincsenek információi a lengyelországi esettel kapcsolatban.

– A lengyelországi incidens nem más, mint kísérlet arra, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki Oroszország és a NATO között – közölte szerdán Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese.

– Egy arra irányuló próbálkozással van dolgunk, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki a NATO és Oroszország között annak minden következményével – írta az orosz diplomata Telegram-csatornáján.

Nyitókép: Joe Biden (Fotó: NBC News/AP)