2024. április 19., péntek

Jövőre hárommillió eurós fejlesztés

Negyvenöt éves a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézet

Megalakulásának 45. évfordulóját ünnepelte tegnap a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézet. Igor Mirović tartományi kormányfő az ünnepi eseményen elmondta, hogy olyan egészségügyi intézményről van szó, amelyre büszkék lehetünk, és amelyet a következő években is folyamatosan támogatnak, hiszen sok ember számára jelent megmentést. A szív- és érrendszeri betegségek nemcsak nálunk, hanem világszerte is vezető halálokok, így megelőzésük mindenképpen prioritás kell hogy legyen – fogalmazott Mirović.

A tartományi kormányfő a jubileum alkalmából köszönetet mondott azoknak a dolgozóknak, akik évtizedeken keresztül erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az intézetet fejlesszék. Nélkülük ugyanis most nem lehetnénk itt.

Emlékeztetett arra, hogy az intézetnek 2016-ban csupán egy angioterme volt, most pedig négy van, és ezekben évente több mint 5 ezer beavatkozást végeznek el. Ezenkívül sikerült létrehoznunk egy szabadkai, nagybecskereki és zombori angioterem-hálózatot.

A kardiológiai osztály a továbbiakban is számíthat a tartomány támogatására (Fotó: Dávid Csilla)

A kardiológiai osztály a továbbiakban is számíthat a tartomány támogatására (Fotó: Dávid Csilla)

– A tartományi kormány jóvoltából Vajdaságban az elmúlt években jelentős változásokat vittünk véghez az egészségügyben. Az intézetben, de más vajdasági egészségügyi intézményben is mindenekelőtt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és gyógyítására helyeztük a hangsúlyt. Például a zombori, szabadkai és a nagybecskereki egészségügyi intézménybe a legkorszerűbb felszereléseket szereztük be, és jelentős összeget ruházott be a tartomány, a szerb kormány és a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap támogatásával. Ez így lesz a jövőben is, mivel ha jó eredményeket szeretnénk elérni, folyamatosan fejlesztenünk kell az egészségügyet – mondta a kormányfő.

Emlékeztetett arra is, hogy folyamatban van a Kamenica 3 részlegének kiépítése, és hamarosan elkezdődik Kamenica 1-es számú létesítményének a felújítása is, decemberben megszületik az erre vonatkozó szerződés. Hamarosan a kórház közelében emeletes parkolóház is létesül. Jövőre 3 millió eurót ruháznak be a kardiológiai osztályba, azzal a céllal, hogy minőségi feltételeket teremtsenek az itt dolgozók számára.

Aleksandar Redžek, a kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének igazgatója kiemelte, hogy az intézetben kezelt betegek több mint a fele sürgős eset, ami jól szemlélteti a jelentőségét.

– Az intézetben 45 év alatt annyi beteget kezeltek, mint amennyi Belgrád lakossága, és ez nem lenne lehetséges a tartományi és a köztársasági kormány, valamint a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap támogatása nélkül – közölte Redžek.

Emlékeztetett arra, hogy a tartományi kormány támogatásával 2019-ben teljesen felújították a kardiológiai klinikát. Ebből az alkalomból Igor Mirović kormányfőnek oklevelet nyújtott át, megköszönve eddigi munkáját.

A kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetben évente több tízezer orvosi vizsgálatot végeznek, több mint 7 ezer beteget ápolnak és 1200 szívműtétet hajtanak végre.

Az ünnepségen jelen volt többek között Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, valamint Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is.