2024. március 29., péntek

Az utókor nem felejtette el

Papp Dánielre emlékezve több mint 350 diákmunka érkezett a MÉF pályázatára

A bácskossuthfalvi születésű Papp Dániel (1868–1900) író, publicista előtt tisztelgő irodalmi rendezvényét immár tizenharmadik alkalommal szervezte meg a Moravicai Értelmiségi Fórum. A program a MÉF székháza falán álló emléktábla megkoszorúzásával kezdődött. Az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban dr. Crnkovity Gábor, a házigazda szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Lódi Gabriella Papp Dániel kortársai, a századforduló novellisztikája címmel tartott művelődéstörténeti előadást. Kőrösi Derkovity Anetta Hogyan lesz katonából földbirtokos? A Kray család életútja címmel szólt hallgatóságához, végül dr. Ispánovics Csapó Julianna A kisváros Papp Dániel és Szenteleky Kornél regényében tematikát boncolgatta, A rátótiak és a Kesergő szerelem irodalmi művek mentén. Az alkalomhoz kötődően meghirdetett irodalmi pályázatra 166 általános iskolás és középiskolás diák küldött pályamunkát, illetve minden eddiginél több, 198 rajz érkezett Bácska és Bánát 46 oktatási intézményéből. Az őket felkészítő közel 100 tanítónak és tanárnak Crnkovity Éva köszönte meg a diákok felkészítésének szentelt fáradozást.

– Az idei évet figyelemre méltó statisztika jellemzi, hiszen eddig még nem volt rá példa, hogy közel 200 munka érkezzen a képzőművészeti pályázatunkra, és külön öröm, hogy szép számú írás érkezett a középiskolákból is, illetve mintegy kétszer annyi településről futottak be hozzánk munkák, mint korábban. A támogatóknak köszönhetően valamennyi pályázó diák és felkészítő tanár notesz és golyóstoll ajándékban részesül – mondta Crnkovity Éva.

Az alsósok számára meghirdetett képzőművészeti pályázat alkotásairól a Forró Natália, Forró Krisztián és Győrfi Anna összetételű zsűri döntött. Forró Krisztián az értékelésnél elárulta, hogy a munkák sokszínűségét, a formák, a vonalvezetés milyenségét vették figyelembe. Kiemelte a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola diákjai által beküldött kreatív munkákat, amelyek igencsak megnehezítették a zsűri döntését. A harmadik osztályosok számára meghirdetett képzőművészeti pályázat első helyezettje Horváth M. Sztella, aki a hajdújárási Lifka Sándor Magyar Művelődési Egyesület rajzműhelyének nevében pályázott, második helyezett lett Kuti Hanna, az óbecsei Petőfi Sándor ÁI diákja és Tandari Edina, a magyarkanizsai J. J. Zmaj ÁI tanulója, különdíjas pedig Gombos Lara, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály iskola harmadikosa. A negyedik osztályosok korosztályát Szabó Heidi, a szabadkai Đuro Salaj ÁI tanulója nyerte meg, második lett osztálytársa, Bábinszki Emília, harmadik pedig András Gyuricsin Réka, a csantavéri Hunyadi János iskola tanulója, osztálytársa, Rekity Adél különdíjban részesült.

A pályázatra befutott több mint 160 irodalmi alkotást Bese Bencsik Tímea, Nagy Judit és Répás Erika zsűrizte. Bese Bencsik Tímea értékelőjében kiemelte: a munkákat olvasva kiderült, hogy a pályázók jelentős száma igazán felkészült, és alapos földrajzi-történelmi és irodalmi kutatómunkát végzett. Szívmelengetővé tették a zsűri számára az értékeléssel járó feladatot az irodalmi vonatkozást tükröző, de személyes tapasztalatokon alapuló történetek. Az 5–6. osztályosok kategóriájában a zentai Thurzó Lajos iskola diákja, Újházi Nina vehette át az első díjat, második lett Bohata Bence, a horgosi Kárász Karolnia ÁI tanulója, harmadik pedig Gáspár Kamilla, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula iskola ötödikese, különdíjas lett Tímár Martin, a szabadkai Széchenyi István ÁI diákja. A 7–8. osztályosok közül Góli Zsuzsanna, a Đuro Salaj iskola diákja győzedelmeskedett, második lett a horgosi Folberth Julianna, harmadik pedig Farkas Ármin, a zentai Thurzó iskola diákja, különdíjat vehetett át Jurić Bogdan, a szabadkai Széchenyi iskola tanulója. A középiskolás kategória első díját a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium diákja, Boja Boglárka vehette át, második lett Apró Kovács Zsóka, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, harmadik pedig Lajkó Edina, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, különdíjas pedig a Kosztolányi gimnazistája, Dévity Tamás.

Dr. Crnkovity Gábor és Fazekas Róbert megkoszorúzzák a Papp Dániel-emléktáblát (Forró Krisztián felvétele)

Dr. Crnkovity Gábor és Fazekas Róbert megkoszorúzzák a Papp Dániel-emléktáblát (Forró Krisztián felvétele)

A rendezvény megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartományi oktatási titkárság, a helyi közösség, illetve Topolya község önkormányzata támogatta. Az eredményhirdetést követően megnyílt a 9+1 Nemzetközi Művésztelep alkalmi tárlata.

Nyitókép: A pályázat jelen levő díjazottai a zsűri képviselőivel (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)