2024. április 25., csütörtök

Az ártatlan magyar áldozatokra emlékeztek Topolyán

A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Helyi Szervezetének és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya–Kishegyes Körzeti Szervezetének szervezésében az 1944/45-ös események mártírjaira emlékeztek a topolyai Nyugati temetőben. Topolyán a 90-es évek első fele óta november 14-én emlékeznek az 1944-es vérengzésekre. A tegnapi koszorúzás alkalmával a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjainak közreműködésével hangzott el a Himnusz. Ezt követően az Auróra Beszédművészeti Műhely szavalója, Benei Rebeka Reményik Sándor Glória című versének sorait tolmácsolta.

Tomik Nimród történész, a VMSZ helyi szervezetének elnöke az ártatlanul kivégzett topolyai polgárokra emlékezett.

– Vajdaság más településein mindig mindenszentekkor és halottak napján emlékezünk meg a ’44/45-ös ártatlan áldozatokról. Topolyán 1944. november 14-én került sor a legtöbb kivégzésre, ezért lett ez a napja az emlékezésnek. Topolya az elmúlt időszakban nagyon sokat tett annak érdekében, hogy kutatásokat végezzenek, és az eredmények könyv formájában is elérhetőek legyenek. Talán még idén vagy a következő évben meg fog jelenni a könyv. Az áldozatok közül körülbelül 120 személynek a neve ismert. Nagyon komoly kutatás előzte meg ezt az eredményt – nyilatkozta. Elmondta még, hogy nagyon sajnálatosnak tartja, hogy az elmúlt hetekben a szerb parlamentben olyan események történtek, melyek ismét felborzolták a kedélyeket, sértve mindazoknak az érzéseit, akiknek hozzátartozói áldozatok voltak 1944-ben és 1945-ben. Véleménye szerint olcsó politikai haszonszerzésnek tekinthetőek az ilyen megnyilvánulások. Egyben kiemelte, mennyire jónak tartja, hogy a vajdasági magyarságnak vannak parlamenti képviselői. Figyelemre méltónak nevezte, ahogyan Pásztor Bálint kiállt felszólalásában a vajdasági magyarságért, hiszen ez egy nagyon kényes, de számunkra rendkívül fontos kérdés.

Becskei Tibor, a VMDP topolyai–kishegyesi körzeti elnöke is felszólásával tisztelgett az ártatlan áldozatok emléke előtt. Ft. Szakály József topolyai plébános mondott fohászt a borzalmakban részt vevő felek, az áldozatok és a túlélők lelki békéjéért.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Következett a koszorúzás: Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Kaizinger Tibor első beosztott konzul koszorúzott, valamint a VMSZ, Topolya önkormányzata és a helyi közösség, a VMDP, a VMSZ Női, Ifjúsági és Nyugdíjasfóruma, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat és a Vox Humana nevében is elhelyezték a kegyelet virágait.

Nyitókép: Tomik Nimród a Nyugati temetőben felállított emlékműnél (Tóth Péter felvétele)