2024. április 25., csütörtök

Laktanya-korszerűsítés és fecskendőfelújítás

Két jelentősebb projektumot valósítottak meg a kishegyesi önkéntes tűzoltók

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület a település tevékenyebb egyesületei közé tartozik. A tűzoltás nemes feladata mellett számos más aktivitásuk is van. Az idén két komolyabb felújítási munkálatot is elvégeztek, amelyekre pályázati úton szereztek pénzt – számolt be lapunknak dr. Kurin Ákos, a tűzoltótestület alelnöke.

– Az egyik projektumunk a közel százéves mozdonyfecskendő felújítása volt. A régi mozdonyfecskendőnk eddig az udvarban állt, bebetonozott állapotban. Úgy gondoltuk, hogy teljesen felújítjuk, és használható állapotba hozzuk. Július végére sikerült elvégezni ezt a munkát, és az eszköz visszakapta eredeti fényét. A nyáron megtartott hagyományőrző tűzoltóversenyen már használtuk is. A felújításban önkéntes tűzoltóink vettek részt, valamint községbeli szerb, montenegrói és magyar tűzoltók. A projektum egy része azonban még hátramaradt, ugyanis szerettünk volna egy tetőt építeni a mozdonyfecskendő fölé, hogy ne legyen kitéve az időjárás viszontagságainak. Ez a munka a közelmúltban ért véget, és a tetőszerkezetet egy kicsit nagyobbra méreteztük, mivel több tűzoltó járművünk van, mint amennyi a garázsban elfér. Emiatt a tetőszerkezet nagyobb lett, és befér alá az egyik jármű is. Hogy ez megvalósulhasson, a kishegyesi helyi közösség biztosított számunkra bontott gerendákat és cserepet, ami a szövetkezeti otthon felújítása során vált úgymond fölöslegessé. Viszont egy kicsit tovább nyújtóztunk, mint ahogy a takarónk ért, így az önkormányzat is kisegített bennünket – számolt be Kurin, majd hozzáfűzte, hogy a mozdonyfecskendő felújítási projektumát a tartományi oktatási titkárság támogatásával valósították meg.

A tető alatt nemcsak a mozdonyfecskendő, hanem egy jármű is helyet kap (Lakatos János felvétele)

A tető alatt nemcsak a mozdonyfecskendő, hanem egy jármű is helyet kap (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi önkéntes tűzoltók másik nagy projektuma az idén a testület laktanyájának korszerűsítése volt. Ezt anyaországi támogatással valósították meg – tudtuk meg az alelnöktől.

– A testületünk tevékenységének otthont adó épület kb. 50 éve nem esett át jelentősebb fejlesztésen, beruházáson. Ebből kifolyólag a nyílászárók szeleltek, nem zártak, és nem feleltek meg az energiahatékonysági elvárásoknak. Emiatt pályáztunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, és nyertünk. Ennek köszönhetően kicseréltük a régi nyílászárókat, és megújítottuk a homlokzatot. Ez a folyamat lényegében januárban kezdődött, amikor kiírásra került a pályázat, majd a tényleges munkálatok júniusban kezdődtek. Elsőként az ablakok cseréje valósult meg, helyi vállalkozók segítségével. Az ablakok környékét önkéntes munkával eldolgoztuk és bemeszeltük. A második fázisban a homlokzatot újíttattuk fel, valamint be is lett meszelve – mondta el Kurin, majd hozzáfűzte, hogy a munkálatok közelmúltban befejezett második fázisa is helyi vállalkozók segítségével valósult meg.

Nyitókép: A tűzoltóotthon felújított homlokzata és az új ablakok (Lakatos János felvétele)