2024. április 25., csütörtök

Őszi forgatag

Vendégségben tartott műsort a kishegyesi művelődési egyesület – Fesztivállá szeretnék fejleszteni a rendezvényt

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a hétvégén tartotta Őszi forgatag című néptáncos és népzenei műsorát. A rendezvény színhelye ez alkalommal a bácsfeketehegyi színházterem volt, mivel a kishegyesi még felújítás alatt áll. A műsor igen népszerűnek bizonyult, idén is telt ház üdvözölte a legfiatalabb táncosokat. A közönséget elsőként Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke üdvözölte. Linka lapunknak elmondta, hogy komoly terveik vannak a rendezvény kapcsán.

– Az Őszi forgatagotszeretnénk egy Kárpát-medencei gyermekfesztivállá fejleszteni. Művelődési egyesületünk életében helye lenne egy ilyen jellegű fesztiválnak az őszi időszakban. A gyerekek, akik év közben különböző versenyeken és találkozókon vettek részt, itt egy kicsit lazább körülmények között bemutathatják, amit elsajátítottak előzőleg. A rendezvényen nincs értékelés és díjak, valamint meghívásos alapon működik. Már az idén is egy nagyobb volumenű fesztivált szerettünk volna, de a színháztermünk még nem készült el, ezért arra kényszerültünk, hogy Bácsfeketehegyen tartsuk. Ebből kifolyólag nem hívtunk határon túli vendégeket, csak a környező települések gyermek- és ifjúsági csoportjait. Művelődési egyesületünk célja tehát, hogy ezt a rendezvényt felfejlesszük egy gyermek-néptáncfesztivállá – fogalmazott az elnök, majd arról is szólt, hogy immár harmadik alkalommal tartották meg a rendezvényt. Először 2020-ban, a járvány sújtotta évben rendezték meg, és rögtön látták, hogy ebben a műsorban sokkal több rejlik, mint egy egyszeri előadás. Tavaly már kicsit komolyabb szinten tartották meg, és jövőre, amikor elkészül a kishegyesi színházterem felújítása, már nemzetközi jellegűre tervezik a rendezvényt – árulta el az elnök.

A közönség és a fellépő gyerekek egyaránt élvezték a produkciókat (Lakatos János felvétele)

A közönség és a fellépő gyerekek egyaránt élvezték a produkciókat (Lakatos János felvétele)

Az idei Őszi forgatagnak mintegy 120 fellépője volt – számolt be lapunknak Patyerek Csaba, a művelődési egyesület koordinátora és a Rizgetős táncegyüttes művészeti vezetője.

– Az idei műsoron fellépett a művelődési egyesület Rezeda asszonykórusa, valamint a Pitypalatty, a Cseprente és a Délucska táncegyüttes, a Szajkó énekegyüttes Csonka Ferenc zenekarával kiegészülve és a Rizgetős táncegyüttes. Emellett vendégünk volt a Bácsfeketehegy tamburazenekar és a bácsfeketehegyi Kónya táncegyüttes, a Vajdasági Kamara Táncegyüttes és a kúlai Népkör Százszorszép táncegyüttese – mondta el Patyerek, majd hozzáfűzte, hogy a jövőben szeretnék többnaposra duzzasztani a rendezvényt. Ehhez már adottak a magyarországi és az itthoni partnerek, viszont egy komolyabb anyagi forrást kell még mellé rendelni – fogalmazott.

Az idén az Őszi forgatag című rendezvényt a tartomány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Nyitókép: Lakatos János felvétele