2024. március 29., péntek

Novak Đoković megkapja a beutazási vízumot Ausztráliába

Médiaértesülések szerint az ausztrál hatóságok megváltoztatva korábbi döntésüket mégis adnak beutazási vízumot Novak Đokovićnak, így a világsztár teniszező indulhat januárban az év első Grand Slam-tornáján.

A korábbi világelső, aki kilencszer nyerte meg az Australian Opent, idén nem szerepelhetett ott, mert nem tudta és nem is akarta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy beoltották-e koronavírus ellen. Mivel hamis adatokat is szolgáltatott, nemcsak a beutazást tiltották meg számára, hanem három évre kiutasították az országból.
Sajtóértesülések szerint az illetékes hatóságok most megváltoztatták döntésüket, így elhárult az akadály, hogy a 21-szeres GS-tornagyőztes ott lehessen Melbourne-ben.
A teniszezőnek járó vízum kiadásáról szóló dokumentumot Andrew Giles, a nyáron kinevezett új ausztrál kormány bevándorlásügyi minisztere írhatja alá.
Đoković 2023-as indulása mellett szól, hogy Ausztrália hatályon kívül helyezte az oltottsági kötelezettséget.
A szerb játékos hétfőn este Torinóban, az ATP-világbajnokság helyszínén még azt mondta, semmi hivatalosat nem tud a vízumáról, várnak, és tárgyalnak az ausztrál kormánnyal.
Craig Tiley, az Australian Open igazgatója kedden optimistán nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy Novakot beengedik Ausztráliába versenyezni.