2023. február 9., csütörtök
NBA

Amikor megőrül az elitliga

Vannak olyan napok az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, amelyek időről időre emlékeztetnek rá, hogy miért is számít a világ messze legerősebb és leglátványosabb ligájának. Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka ugyanis tömkelegével születtek a fantasztikus teljesítmények. Időrendi sorrendben először a Madison Square Garden volt a főszerepben, ahol a New York és az Oklahoma olyan első negyedet produkált, amely az európai kosárlabdában olykor már három negyed után áll a kijelzőn. A 48:36-os Knicks-előny után a Thunder fokozatosan fordított – a két „középső” periódusban egyaránt 43 pontot szórva – és 145-ig számolva nyert. A győztesnél Shai Gilgeous-Alexander (37) volt a legeredményesebb, Josh Giddey tripla duplával fejezett (24-10-12), a fiatal szerb Aleksej Pokuševski pedig ezúttal a kezdőben kapott helyet, és a csapat ötödik pontszerzőjeként hatékony dobásmutatóval 12 pontot tett a közösbe.

Az igazi őrület viszont cak ezután kezdődött: a Cleveland–Minnesota meccsen a hazai irányító Darius Garlandra „virradt” eddigi pályafutása nagy napja, bár 51 pontos karriercsúcsa sem volt elég ahhoz, hogy a Cavaliers megfordítsa a Timberwolves 40:20-as repőlőrajtját. Garland pechére viszont nem csak nála gurult el a gyógyszer: Philadelphiában a váratlan jó idénykezdést produkáló Utah vendégeskedett, a találkozón pedig megszületett az elmúlt évek egyik legdominánsabb egyéni parádéja: a 76ers centere, Joel Embiid a pálya mindkét oldalán brutális dominanciával játszott, végül új karriercsúcsot jelentő 59 ponttal, 11 lepattanóval, 8 assziszttal, 7 dobásblokkolással és egy labdaszerzéssel zárt. Még ijesztőbb, hogy a kameruni csak a sorsdöntő zárónegyedben 26 pontot és 5 blokkot jegyzett…

Ilyen történések mellett csupán az „egyéb” kategóriába kívánkozik, hogy a litván Domantas Sabonis rendkívül ritka 20-20-as dupla duplával (26 pont, 22 lepattanó, 8 gólpassz) vezette diadalra a Sacramentót a bajnoki címvédő Golden State ellen, hogy a Lakers a sérülésével bajlódó LeBron James nélkül, Anthony Davis (37) kiváló játékával verte a Kevin Durant (31) fémjelezte Brooklynt, vagy hogy a Denver úgy nyert simán Chicagóban, hogy Nikola Jokić 27 játékperc alatt mindössze négyszer emelt rá dobást (4/4, 8 pont) és 6 lepattanót szedett, viszont kiosztott 14 asszisztot csupán 2 eladott, illetve 3 szerzett labdával.

NBA, alapszakasz: New York–Oklahoma 135:145, Cleveland–Minnesota 124:129, Washington–Memphis 102:92, Philadelphia–Utah 105:98, Chicago–Denver 103:126, Sacramento–Golden State 122:115, LA Lakers–Brooklyn 116:103.

Nyitókép: Embiid idén is bejelentkezett az MVP-cím esélyesei közé (Fotó: Sporting News)