2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Russell futamgyőztes!

Megtörte rossz sorozatát, és a szezon végjátékához érkezve eljutott idei első győzelméig a Mercedes, George Russell pedig karrierje során először ünnepelhetett az F1-es dobogó tetején a brazíliai Interlagosban. Ám a sprintfutammal tűzdelt hétvége temérdek történést hozott, mielőtt eddig a pontig eljutottunk, kezdve az egészen váratlan eredménnyel záruló pénteki időmérővel, ahol a mezőny második feléhez tartozó Haasszal Kevin Magnussen szerezte meg a rajtelsőséget, aki remek kört futott a nyirkos körülmények között, mielőtt rákezdett az eső. A szombati, félórás, száraz sprintversenyen a dán már visszaesett a nyolcadik helyig, és a Mercedes hozta remek helyzetbe magát, Russell és Lewis Hamilton révén idén először kisajátítva a teljes első rajtsort a fő futamra.

A vasárnapi nyitókörökben aztán a vezető Russell mögött Max Verstappen és Hamilton, valamint Charles Leclerc és Lando Norris is összeakadt. A hollandnak és a monacóinak a mezőny végéről kellett visszakapaszkodnia, Hamilton pedig győzelemért folyó harcban veszített sok időt csapattársával szemben. A végjátékban a Norris kiesése miatt beküldött biztonsági autó összerázta a mezőnyt, a hétszeres világbajnok pedig már nem tudta támadni Russellt, aki így 24 évesen első győzelmét szerezte, a még a szezon végén is intenzíven fejlesztő Mercedes pedig kettős diadallal bizonyította, sikerült kimásznia a gödörből. A csapatnak így még arra is van esélye, hogy a hétvégi abu-dzabi szezonzárón elkapja a most 3. és 4. hellyel záró Ferrarit a konstruktőri második helyért, ám az egyéni tabella ezen pozíciójáért zajló csata még több intrikát hozott a most azonos ponttal álló Leclerc és Sergio Pérez számára. A monacói hiába kérte a Ferrarit, hogy a pontok érdekében engedjék őt a dobogós helyen álló Carlos Sainz elé, míg a Red Bullnál éppen ellentétes volt a forgatókönyv: a csapat utasította Verstappent, hogy a befutó előtt adja át a 6. helyet Péreznek, a holland viszont egy rejtélyes múltbéli ügyre hivatkozva megtagadta azt. „Mondtam, hogy soha többé ne kérjetek tőlem ilyet. Már elmondtam az okát, és kitartok mellette” – fölényeskedett még a csapatrádióban az idei szezon világbajnoka. „Ez megmutatja, hogy milyen ember is ő valójában” – értékelte mindezt Pérez, rámutatva, hogy ő rengeteget tett már Verstappen sikereiért az elmúlt két szezonban.

A Sao Pauló-i Nagydíj végeredménye: 1. George Russell (brit, Mercedes) 1:38:34,044, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +1,5 másodperc hátrány, 3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +4,0, 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +8,4, 5. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) +9,5 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 429 pont, 2. Leclerc 290, 3. Pérez 290, 4. Russell 265, 5. Hamilton 240 stb. Csapatok: 1. Red Bull 719 pont, 2. Ferrari 524, 3. Mercedes 505, 4. Alpine 167, 5. McLaren 148 stb.