2024. április 24., szerda

A konfliktus lehetséges befejezésének tervét ismertette a G20-csúcson az ukrán elnök

„Kedves G19” – szólította meg az egybegyűlteket Zelenszkij

A világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő G20-ak konferenciáján az éjszaka folyamán videókapcsolással felszólalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki egyfelől nem volt hajlandó tudomást venni az orosz delegációról, ennek következményeképp konzekvensen G19-nek nevezte hallgatóságát, ugyanakkor meg láthatóan aggasztották az amerikaiak és az oroszok között zajló tárgyalásokról az elmúlt időszakban lábra kapott hírek.

Az ukrán államfő természetesen nem feledkezett el arról sem, hogy beszámoljon Herszon felszabadításáról, mely város az egyetlen ukrán regionális székhely volt, amit az oroszok el tudtak foglalni a háború során. Zelenszkij egyenesen a D-naphoz, a szövetségesek második világháború alatti normandiai partraszállásához hasonlította a dél-ukrajnai város visszafoglalását.

Volodimir Zelenszkij a világ vezetőihez intézett online beszédében egy sor szükséges feltételt vázolt fel az ukrajnai háború befejezéséhez. A G20-csúcstalálkozón úgy fogalmazott, hogy Oroszországnak meg kell erősítenie Ukrajna területi integritását, ki kell vonnia csapatait Ukrajna területéről, és meg kell térítenie az okozott károkat. Zelenszkij beszédében köszönetet mondott a „G19-nek", amiért világossá tették, hogy „nincs mentség a nukleáris zsarolásra".

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tartózkodott a teremben, de külügyminisztere, Szergej Lavrov jelen volt a Balin tartott találkozón és hallotta Zelenszkij beszédét.