2024. április 18., csütörtök

Diákjaink a robotprogramozók világbajnokságán

Szerbiát két topolyai és egy adai csapat képviseli Dortmundban

A robotok egyre fontosabbá válnak az élet legkülönbözőbb területein. Miközben régóta nélkülözhetetlenek az ipari termelés automatizálásában, fokozatosan meghódítják mindennapjainkat is. A robotok ma már sok háztartásban megtalálhatók, átveszik például a lakás porszívózását. Éppen ezért az idén megszervezésre kerülő World Robotics Olympiad 2022 elnevezésű robotprogramozók világbajnokságának jelmondata A robotom a barátom! (My Robot My Friend!). A szervezők olyan téma köré építették a versenyt, amelyben a robotok fontos szerepet játszanak a jövőben, és az emberek társaiként működnek majd. A dortmundi versenyen 73 ország 365 csapata fog versenyezni. Az országból három csapat méretteti meg magát, akik ma, szerdán hajnalban útnak is indultak. A verseny részleteiről dr. Námesztovszki Zsoltot a verseny nemzeti koordinátorát kérdeztük.

A World Robot Olympiad szerbiai döntőjét május végén Szabadkán tartották meg (Fotó: Molnár Edvárd)

A World Robot Olympiad szerbiai döntőjét május végén Szabadkán tartották meg (Fotó: Molnár Edvárd)

A delegációban 13 személy van: kilenc tanuló, három csapatvezető és jómagam. Szerbiát három csapat képviseli: a topolyai Mindstrongs és Coder Club, valamint az adai InfoRobik csapat. Az gondolom, hogy hatalmas élmény lesz a gyerekeknek, mivel sok országból érkeznek versenyzők. A kommunikáció nyelve angol lesz, tehát ez is egy fontos dolog, hiszen a verseny során meg kell, hogy szólaljanak angolul – emelte ki a koordinátor.

Mindhárom csapat a RoboMission kategóriában indul.

– A kategória arról szól, hogy a csapatok olyan robotot építenek és programoznak, amely kihívásokat old meg a versenypályán. A robotok teljesen önállóak és nem távirányíthatók.

Dr. Námesztovszki Zsolt (Fotó: Molnár Edvárd)

Dr. Námesztovszki Zsolt (Fotó: Molnár Edvárd)

A pályán tehát különböző pályaelemek vannak, amelyeket meghatározott szabályok mentén a robotoknak át kell mozgatniuk. Minél idősebbek a gyerekek, annál összetettebb a szabály és annál több véletlenszerű elem van a pályán. Természetesen vannak más kategóriák is, de mi az elejétől kezdve ebben a kategóriában versenyzünk. Maga a verseny úgy néz ki, hogy első nap van a szabadedzés, ami gyakorlatilag a szenzorok kalibrálásáról, illetve a pályák megismeréséről szól. Utána három forduló következik. Háromszor két perc áll rendelkezésre, hogy minél több pontot gyűjtsenek a csapatok – magyarázta Námesztovszki Zsolt.

A robotika, valamint a mesterséges intelligencia a jelenlegi kutatás és tudomány egyre fontosabb részévé válik.

– A robotika és a mesterséges intelligencia kombinációja megváltoztathatja a világot, de különösen az emberek környezetét. A jövő kihívása a lehetőségek megragadása, az ember-robot interakció hasznossá és biztonságossá tétele lesz. A robotok már képesek részben vagy teljesen automatizált szolgáltatásokat végezni. Segítenek az embereknek, sokféle feladatot vállalnak, hogy megszabadítsák az embereket az időigényes feladatoktól, a fizikai megterheléstől, valamint növeljék az emberi komfortérzetet. A fejlesztés azonban még korántsem teljes. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a robotok milyen feladatokat vállalhatnak még, vagy, hogy hogyan biztosítható, hogy a mindennapi életben segítőként működjenek, újabb ötletekre van szükségünk, és erre kiváló alkalom ez a verseny – áll a világbajnokság szervezői által közzétett felhívásban.

Nyitókép: Dr. Námesztovszki Zsolt (Fotó: Molnár Edvárd)