2023. január 31., kedd

Történelmi siker Kúlán

A szavazók nyolcvanhárom százaléka voksolt a nyugat-bácskai községben

A Szerbiában élő nemzetiségek legfőbb önigazgatási szervei 2010 óta a nemzeti tanácsok, amelyek kulturális autonómiát is biztosítanak. Az idén negyedik alkalommal tartották meg a közvetlen nemzeti tanácsi választásokat Szerbiában. Vasárnap reggel 7 órakor Kúlán minden probléma nélkül megnyíltak a szavazóhelyek, Kúlán és Bácskeresztúron 4-4 helyen, Veprődön, Szivácon, Cservenkán pedig egy-egy helyen voksolhattak azok a polgárok, akik az előző időszakban feliratkoztak a külön választói névjegyzékbe.

A szavazás menetéről, az eredményekről és annak jelentőségéről Valka Károly, Kúla község alpolgármestere, a Vajdasági Magyar Szövetség körzeti elnöke lapunknak elmondta, az itt élő magyar polgárok felismerték az új nemzeti tanács megválasztásának jelentőségét, bizalmukkal támogatták a tanács további munkáját, a részvételi arány pedig Vajdaságban kimagasló eredménynek számít, hiszen a szavazati joggal rendelkezők 83 százaléka járult az urnákhoz.

− Az egésznek a hátterében egy komoly és kitartó munka áll, az aktivistáktól kezdve a szavazóbizottsági tagokig mindenki odatette magát, szép közös munka volt az egész folyamat. Természetesen Kúla község polgárai is érezték a választás jelentőségét, és nyugodtan elmondhatom, hogy Vajdaságban a legnagyobb kimenetel valószínűleg Kúlán volt, 83 százalék, vagyis a külön választói névjegyzéken szereplő 1312 magyar nemzetiségű polgár közül 1036 szavazott a Magyar Összefogás listára. Fontos az, hogy a négy évvel ezelőtti eredményhez képest 150 emberrel többen mentek el szavazni, miközben arról beszélünk, hogy milyen kevesen vagyunk. Igaz, hogy kevesen vagyunk, de akik itt vannak, itthon maradtak, mindannyian tesznek azért, hogy ez a közösség megmaradjon. Mindez azért is jelentős, mert ezekben a nehéz időkben is megmutatja, hogy Kúlán egy élő közösség van, és ennek a közösségnek van múltja, van jelene, és − biztos vagyok abban − van jövője is. A Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően sok minden történt az elmúlt négy évben községünkben, és bízok abban, hogy ez a folyamat folytatódik, hiszen az eredmények erre köteleznek bennünket – mutatott rá Valka Károly.

Kiemelte, megnyílt a magyar bölcsőde, ami Kúla történelmében egyedülálló dolognak számít. Több éven át dolgoztak a Népkör MMK és a helyi római katolikus templom felújításán, minden nehézséget leküzdve sikeres munkát végeztek, ennek eredményeként ma mindkét épület gyönyörű. A beiskolázási csomagok mellett a községben sikeresen működik a diákbuszprogram, ennek köszönhetően a környező településekről behozzák és hazaviszik a magyar nyelven tanuló diákokat.

− Mindez biztonsággal tölti el a szülőket, gyerekeket egyaránt, ami a mai világban nagyon fontos. A polgárok látják az eredményeket, és tudják azt, hogy a nemzeti tanács nélkül a magyarság mindenhol, nemcsak Kúlán, hanem a Vajdaságban is még gyorsabban eltűnne – fogalmazott Kúla alpolgármestere.
Végezetül tegyük hozzá, hogy a kúlai polgárokat a Magyar Nemzeti Tanácsban az elmúlt időszakban Kozma Lívia képviselte, aki a Magyar Összefogás listáján az idén a 21. helyen állt, tehát ismét tagja lesz az MNT tanácsának.

HATVAN SZÁZALÉKOS RÉSZVÉTELI ARÁNY MAGYARCSERNYÉN

A VMSZ Magyarcsernyei Községi Szervezetének tájékoztatása alapján a magyarcsernyei községben összesen négy szavazóhelyen járulhattak az urnák elé a szavazati joggal rendelkező polgárok a magyar nemzeti tanácsi választások kapcsán: egy-egy szavazóhely volt Tóbán és Szerbcsernyén, kettő pedig Magyarcsernyén. Tóbán 194-en, Szerbcsernyén 12-en, Magyarcsernyén pedig 450 érvényes voksot számolt össze a számlálóbizottság.

A külön választói névjegyzékben szereplő 1091 polgár közül tehát 656-an éltek választói jogukkal, ami 60,12 százalékos részvételi arányt jelent.

SZENTTAMÁSON ELÉGEDETTEK AZ EREDMÉNYEKKEL

Szenttamáson négy szavazóhelyen várták a nemzeti kisebbségi listán szereplő polgárokat. A szavazás a legnagyobb rendben zajlott, a beérkezett jelentések alapján a beteg és a nehezen közlekedő, idős stb. személyek számára külön bizottságot biztosítottak, aki kiment a helyszínre.

A szavazás menetéről és az eredményekről Kocsis Krisztián, a községi tanács kulturális és oktatási tanácsnoka számolt be lapunknak és elmondta, elégedettek az eredményekkel.

− A külön választói névjegyzéken 1643 magyar szavazópolgár neve szerepel, közülük 705-en szavaztak. Öt szavazócédula volt érvénytelen, így a Magyar Összefogás lista Szenttamáson kerek 700 szavazatot kapott, ami 42,83 százalékot jelent, vagyis a listán szereplő választópolgárok mintegy 50 százaléka szavazott bizalmat a hamarosan megalakuló Magyar Nemzeti Tanácsnak. A község területén a „legerősebb” szavazóhely a tuki óvoda épületében volt, ahol 294 polgár szavazott – mondta Kocsis Krisztián.
Kiemelte, Munjin Szokola Erika személyében az idei évtől már Szenttamásnak is lesz képviselője az MNT-ben. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki vasárnap az urnák elé járult.

KÉTEZER-HATSZÁZAN SZAVAZTAK ÓBECSÉN

Óbecse község területén a magyar nemzeti tanácsi választáson a választásra jogosultak 33 százaléka járult az urnák elé. A község területén 7766-an szerepelnek a magyar választói névjegyzékben. A Magyar Összefogás listája 2600 szavazatot kapott.

Kiss Igor, a VMSZ óbecsei helyi szervezetének elnöke elmondta, hogy a választás az egész község területén a legnagyobb rendben zajlott, nem történt incidens a 18 szavazóhely egyikében sem. Hozzátette, a választás napján is többen jelezték, hogy nem szerepelnek a magyar választói névjegyzékben, ezért a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői a napokban feliratkozási akciót szerveznek, amiről értesíteni fogják a polgárokat.
Törökbecse község területén a magyar nemzeti tanácsi választáson a névjegyzékben szereplő polgárok 28 százaléka járult az urnák elé. A község területén 1479-en szerepelnek a magyar választói névjegyzékben.

Nyitókép: (Molnár Edvárd)