2024. április 25., csütörtök
IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE 2022

„Nikada ovoliko glasova”

Ištvan Pastor: Naredni saziv nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine imaće visok nivo legitimiteta

„Možemo konstatovati da su "Mađarska sloga" i Savez vojvođanskih Mađara izvojevali neviđenu, istorijsku pobedu”, istakao je predsednik stranke Ištvan Pastor na večerašnjoj konferenciji za novinare. Kako je dodao, „sada morate biti skromni, jer imate zbog čega”. „Mađarska sloga” ne samo da je osvojila sve mandate, „što je i bilo za očekivati”: broj glasova za listu „Mađarske sloge” premašuje ukupan broj glasova na izborima za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine od pre četiri godine, istakao je on, ističući, da od kada su izbori za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine i od kada je „Mađarske sloge”, od tada ova lista nikada nije dobila ovoliko glasova. „Ovo je ogromno dostignuće, posebno zato što znamo koliko nas ima, ali znamo i to, šta želimo.”

Ištvan Pastor se zahvalio biračima, pre svega starijima, koji su, prema njegovim rečima, i ovoga puta dali primer. „Sve dok imamo ovako odgovorne seniore, zajednica ima budućnost”, naglasio je on. On se zahvalio i mladima, posebno onima koji su doputovali kući da glasaju. Na kraju se zahvalio odlazećim članovima nacionalnog saveta i, pre svega, predsedniku Jene Hajnalu. Prema njegovim rečima, za aktuelni rezultat je prvenstveno zaslužan dosadašnji rad pomenutih.

Naredni saziv Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine imaće visok nivo legitimiteta, rekao je Pastor, a potom objasnio: „Birači ne samo da su rekli da se drže svog identiteta, već i da imaju ozbiljna očekivanja u pogledu obrazovanja, kulture i informisanja, i nadaju se boljem.”

Pastor se dotakao i atmosfere, koja se stvara u pogledu spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu, izrazivši žaljenje što neki ljudi Mađare ponovo nazivaju fašistima i pokušavaju da potkopaju dosadašnja dostignuća u oblasti istorijskog pomirenja. „Današnji rezultat nam je potvrdio da moramo istrajati, nećemo bežati, i nećemo okrenuti leđa našim partnerima, sa kojima sarađujemo”, rekao je predsednik.