2024. április 19., péntek

Segélycsomag a legrászorultabb nyugdíjasoknak Óbecsén

A nyugdíjasok egyesülete 196 szolidaritási segélycsomagot osztott szét a község területén

Az Óbecse Községi Nyugdíjasok Egyesülete idén 196 szolidaritási segélycsomagot osztott szét Óbecse község területén a legrászorultabb nyugdíjasoknak. A csomagosztást a helyi közösségek szervezték meg. Óbecsén és Péterrévén 70-70 csomag került kiosztásra, Bácsföldváron 29 nyugdíjas kapott segélycsomagot, Radičevićen 11 csomagot osztottak szét, míg Mileševón kilencet. A csomag megvásárlásához szükséges 196 ezer dinárt a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap biztosította az egyesület számára.
– A szolidaritási segélycsomagokban körülbelül tíz termék található. Alapvető élelmiszereket és személyi higiéniai termékeket tartalmaznak, mint például az olaj, a rizs, a liszt, a cukor, a gríz, továbbá mosópor, mosogatószer és szappan is. Egy csomag értéke megközelítőleg ezer dinárt tesz ki – mondta Nada Milovanov, az Óbecse Községi Nyugdíjasok Egyesületének az elnöke.
A szolidaritási segélycsomagra azok a nyugdíjasok jogosultak, akiknek a havi nyugdíja nem haladja meg a 16.884,94 dinárt.
– Az alacsony családi nyugdíjban részesülőknek járt a csomag, Péterrévén pedig a legtöbb a mezőgazdasági nyugdíjas, akiknek a nyugdíjösszege 12-13 ezer dinár. Azt, hogy ezeknek a családoknak van-e bármilyen egyéb jövedelme, mi nem tudjuk ellenőrizni, de ezek az időskori juttatások valóban nagyon alacsonyak. Arra törekszünk, hogy mindenkin segítsünk. Véleményem szerint egyesületünk minden nyugdíjasnak a második otthona – fogalmazott az egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy körülbelül 1500 köbméter tűzifát biztosítottak mintegy 500 tagjuk számára.

Óbecse község területén valamivel kevesebb, mint 8000 nyugdíjas él, közülük mintegy ötezren az egyesület tagjai. Becslések szerint körülbelül kétezer nyugdíjasnak havi 20 ezer dinár alatti a jövedelme.