2024. március 29., péntek

A közösség javára dolgozni

Falujuk újratelepítésének 225. és templomuk felszentelésének 89. évfordulójára emlékeztek a kisorosziak

A kisorosziak életében különleges szerepet tölt be Szent Márton napja, ugyanis ezen a napon ünneplik falujuk újratelepítésének, valamint templomuk felszentelésének évfordulóját. Az idei emléknap különlegességét az adta, hogy msgr. dr. Német László SVD, a Belgrádi Főegyházmegye újonnan kinevezett érseke tartotta a szentmisét.

– Ahhoz, hogy egy-egy ünnepnapon összejöjjenek az emberek, mindig kell egy-két személy, aki mozgatja a közösséget. Erre születni kell. A napokban átadott vendégház is ékes bizonyítéka annak, hogy vannak itt olyan szervezők, akik akarnak tenni a közösségért, függetlenül attól, hogy sokan elmentek – emelte ki az érsek.

Szent Márton kapcsán msgr. dr. Német László a szolidaritás elvének gyakorlását is hangsúlyozta.

– Az ajándékainkat kihasználva olyan életet szervezzünk, hogy a legjobbtól, a leggazdagabbtól, a legegészségesebbtől kezdve a legszegényebbig, a legbetegebbig, a leggyöngébbig, mindenki jól érezze magát. Megosztani, ami van. Senki sem kéri azt, hogy adjunk oda mindent, de adjunk annyit, hogy nekünk maradjon elég, és a másiknak is legyen  segítség. Tehát osztozni, közösség javára dolgozni, és építeni a közösséget – zárta gondolatait az atya.

Kisoroszt Oroszi néven már az 1300-as évek elején említik pápai tizedjegyzékekben, majd a török dúlás idejében elnéptelenedett falut 1797-ben, pontosan 225 évvel ezelőtt telepítették újra dél-alföldi, tehát szegedi, apátfalvai, makói, kiskundorozsmai katolikus lakosokkal.

A gyermekek a tájháztól a templomig vonultak a lámpásaikkal

A gyermekek a tájháztól a templomig vonultak a lámpásaikkal

A Szent Péter és Szent Pál apostolokról elnevezett templomot 1933. november 11-én, Szent Márton-napkor szentelték fel. Ft. Csipak Csaba kisoroszi plébános elmondta, hogy az akkori feljegyzések alapján a Belgrádi Főegyházmegye érseke, aki egyben a Bánáti Apostoli Kormányzóság feje is volt, szentelte fel a templomot.

– Most hasonló helyzetben vagyunk, ismét érseki szentmisén vehetünk részt – tette hozzá az atya.

Apátfalvával Kisorosz az újratelepítés 200. évfordulója alkalmából kötött testvértelepülési szerződést. Kabók Imre, a pasztorális tanács elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy számukra fontos ez a kapcsolattartás, mert ezáltal is meg tudják őrizni magyarságukat.

A szervezők a gyermekekről sem feledkeztek meg. A Gligorije Popov Általános Iskola tanítóinak és tanárainak jóvoltából számukra a tájházban kézműves-foglalkozást rendeztek, amelyen lámpásokat készítettek, valamint megismerkedhettek Szent Márton püspök életével, és a hozzá köthető legendákkal. A program végén a gyermekek a tájháztól a templomig vonultak az égő lámpásokkal, hogy részt vegyenek az érseki szentmisén.