2024. március 19., kedd
SZABADKAI VÁROSI MÚZEUM

A szabadkai dadaista matiné 100. évfordulója

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.
Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.
Az idén, november 19-én van száz éve annak, hogy Szabadkán a Korzó moziban megtartották azt a dadaista matinét, amelynek ötvenedik évfordulójára 1972-ben Szalma László (Szabadka, 1949 – Szabadka, 2005) a szabadkai Bosch+Bosch Csoport alapító tagja, Homage to dada címen több intervenciót vitt végbe a természetben és városi környezetben. Az akciókat dokumentáló fotók közül a mozdonyt és a nagy DADA feliratot ábrázoló variáció mára a Csoport kiállításait beharangozó reklámok kedvelt motívuma lett, a most bemutatásra kerülő pedig a Szabadkai Városi Múzeum művészeti gyűjteményének a része. Az első világháború idején jelentkező dadaizmus, antiművészeti magatartásformát képviselve tiltakozott a világégés ellen. A dadaisták számára a gesztus volt a fontos, nem a mű. A szabadkai dadaista matiné nem fejtett ki azonnali hatást, nem hagyott maradandóbb nyomot a város korabeli művészeti életében. A határozott utóhatás csak a hatvanas évek második felében mutatkozott meg a konceptualista törekvésekben, így a Szabadkán 1969-ben alapított Bosch+Bosch Csoport tagjai munkásságában. A Csoport nemzedékének Bori Imre monográfiái voltak iránymutatóak, mint pl. az 1969-ben megjelent A szecessziótól a dadáig, vagy az 1971-ben megjelent Az avantgarde apostolai című kötetek. Szalma László 1972-ben a szabadkai dadaista matinénak állít emléket, mutatva a század első felében jelentkező dadaizmus és a Kassák kör döntő hatását.

A mellékelt fotó a Raichl palota főhomlokzatát bejáratában álló Szalma Lászlót és az általa készített nagy DADA feliratot mutatja. Abban az időben az épület már a kortárs művészetet bemutató Képzőművészeti Találkozónak adott otthont. Itt nyílt meg 1972. október 23-án a Bosch+Bosch Csoport kiállítása, a felvétel is annak kapcsán készülhetett október végi vagy novemberi időpontban. „A színvonalas, újszerű tárlaton Kerekes László, Slavko Matković, Szalma László és Szombathy Bálint munkáit láthatjuk" –írta a Képes Ifjúság, a mellékelt fotó pedig most első alkalommal kerül a közönség elé közgyűjteményünkből.
(Sorozatszerkesztő Franciskovity Laura, a szöveg szerzője dr. Ninkov K. Olga.)