2024. március 19., kedd

Missziós orvosként Afrikában

Vajdaságban járt dr. Fodor Réka és Greguss Sándor

Tóthfaluban, Szabadkán és Zentán találkozhattak a hétvégén az érdeklődők dr. Fodor Réka, közismert nevén Afréka missziós orvossal és férjével, Greguss Sándor íróval, filmes szakemberrel. A vajdasági körúton a missziós tevékenységről, küldetéstudatról, hitvallásról és a hit erejéről Miklenovics Aranka beszélgetett a házaspárral.

Fodor Réka 12 éves volt, amikor Albert Sweitzer könyvének hatására elhatározta, hogy missziós orvos lesz, évtizedek múlva, már kétgyermekes édesanyaként valósította meg álmát. Első afrikai missziós szolgálata Ugandában volt, az utóbbi években a nigériai nincstelen betegeken segít szaktudásával és a házaspár által létrehozott Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítvány révén gyógyszerrel, élelmiszerrel, ösztöndíjjal és egyébbel. Az alapítványt adományokból és a misszióról szóló Afréka könyvek eladásának bevételéből tudják működtetni. A doktornő egy-egy alkalommal két-három hetet tölt Afrikában, a Covid-járvány idején fél évig nem tudott visszatérni Magyarországra. Napi 200 beteget tud ellátni csapatával. Hiszen ez egy csapatmunka, amely végén a gyógyszerész kiadja az alapítvány által előre megvásárolt gyógyszert. Általában 10 dollár egy maláriás beteg gyógyítási költsége, de az ottani embereknek nincs ennyi pénzük, egészségügyi biztosításuk. Ezért van szükség az orvosi segítségre, az alapítvány által összegyűjtött pénzre.

Greguss Sándor, Miklenovics Aranka és dr. Fodor Réka (Fotó: Mihályi Katalin)

Greguss Sándor, Miklenovics Aranka és dr. Fodor Réka (Fotó: Mihályi Katalin)

A hét közepén dr. Fodor Réka visszatér Nigériába, csatlakozik dr. Csókay Andráshoz, aki szintén missziós orvosként segít a rászorulókon.

Nyitókép: Greguss Sándor, Miklenovics Aranka és dr. Fodor Réka (Fotó: Mihályi Katalin)