2024. április 20., szombat

Frontex: Továbbra is erősödik az illegális migráció az EU külső határain

Októberben erősödött az illegális migráció az Európai Unió külső határain, továbbra is a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonal a legkedveltebb – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfőn.

A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint az év első tíz hónapjában mintegy 275.500 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 73 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Októberben a Frontex adatai szerint mintegy 36.500-an próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 47 százalékos növekedést jelent 2021 azonos hónapjához képest.

A jelentés szerint az év első tíz hónapjában az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legforgalmasabb, ahol 168 százalékos növekedés mellett 128.438 illegális határátlépést jegyeztek fel. Októberben több mint 22.300-an próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, több mint háromszor annyian – 159 százalékkal többen –, mint egy évvel korábban.

A Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az észlelések száma szintén emelkedett január és október között. Itt a vizsgált időszakban mintegy 85.140 illegális határátlépés történt, ami 59 százalékos növekedést jelent az előző év azonos tíz hónapjához képest. Ezen az útvonalon októberben az illegális bevándorlók száma 7071 volt, ami 2 százalékkal marad el az előző év azonos hónapjának adataitól.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az idén október végéig 35.343 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok. Ez a két ország esetében összesen 120 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A két országban október folyamán 2882 illegális határátlépésről számoltak be, ez 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatokat.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon az év első tíz hónapjában 12.347 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 27 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. Ezen a migrációs útvonalon októberben 1895-en próbáltak Európába jutni, mintegy 2 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az év első tíz hónapjában 14.136 illegális migráns szállt partra, az adat 16 százalékkal kevesebb a tavalyi számoknál. Ugyanitt októberben 1803-an léptek az unió területére illegálisan, ez 50 százalékkal marad el a tavalyi év azonos hónapjában feljegyzettől.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januártól októberig – a tavaly feljegyzett adatokhoz képest idén 30 százalékos visszaesés mellett – 5225-en lépték át illegálisan az EU külső határait. Októberben ugyanitt 441 észlelés történt, 44 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is többen kíséreltek meg átjutni a szigetországba. Az év első tíz hónapjában 62 323 tengeri átkelést regisztráltak, ez a mutató éves viszonylatban 70 százalékos emelkedést mutat – tette hozzá jelentésében az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.