2024. április 26., péntek

Módosulnak a nők nyugdíjaztatásának feltételei

Januártól a bér- és nyugdíjnövelés nagyobb lesz az inflációnál

Az idei költségvetés minapi módosításával, mint ismeretes, lehetővé vált a 9 százalékkal megemelt novemberi nyugdíjak decemberi kifizetése. A korábbi bejelentésekkel összhangban január 1-jétől még egy emelés várható. Ana Brnabić kormányfő a Prva televízió műsorában szerepelve megerősítette, hogy további 12,1 százalékkal növekszik az ellátmány. Azoknak pedig, akik most készülnek nyugdíjba, tudniuk kell, hogy január 1-jétől megint változnak a feltételek. A Köztársasági Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alap (PIO fond) emlékeztette az érintetteket, hogy a nők esetében 2 hónappal hosszabbodik az öregségi nyugdíjkorhatár, ami azt jelenti, hogy 2023. január 1-jétől a nők 63 és fél évesen, és legkevesebb 15 szolgálati évvel kérhetik a nyugdíjaztatást. A férfiaknál nincs változás, 65 életév és szintén minimum 15 munkaév szükséges. Mindkét nemre továbbra is érvényes, hogy 45, biztosítással lefedett szolgálati évvel nyugdíjba vonulhatnak, függetlenül attól, hogy hány évesek.

Korengedményes nyugdíjva vonulásra a férfiak 2023-ban 40 ledolgozott évvel, 60 évesen jogosultak. A nők 59 és fél évesen, és úgyszintén 40 munkaévvel vonulhatnak idő előtt nyugdíjba. Számolni kell azzal, hogy ebben az esetben a járandóságból az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséhez szükséges minden hiányzó hónapra tartósan levonnak 0,34 százalékot. A levonás összesen nem lehet több 20,4 százaléknál.

RECESSZIÓRÓL SZÓ SINCS

Tovább emelkedik a nyugdíj, és az új évben növekednek a közalkalmazotti fizetések is. Minden járandóság jóval nagyobb arányban emelkedik az infláció mértékénél – állította televíziós szereplése során Ana Brnabić kormányfő.

A villany és a földgáz árának emelését követően a drágítás nem haladja meg a lakosság vásárlóerejét (Fotó: Dávid Csilla)

A villany és a földgáz árának emelését követően a drágítás nem haladja meg a lakosság vásárlóerejét (Fotó: Dávid Csilla)

– Mindenféle korlátozások nélkül, biztonságban, a fizetések, a minimálbér és a nyugdíjak növekedésével várjuk be a telet. Az emelés terhét átvállalta az állam, vagyis a pluszkiadásokat a költségvetésből fedezzük. Felemeltük a jövedelem adómentes részét, így csökkentettük az adóterheket, és ezt a költséget magára vállalta az állam – hangsúlyozta Brnabić. Az Oroszország elleni szankciók bevezetésének megtagadása kapcsán elmondta, azzal próbáltak a legnagyobb nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy majd kivonul innen az összes európai beruházó, csakhogy nem így történt, hiszen azért jöttek ide, mert a stabilitást keresték, azt a helyet, ahol nem ugranak meg az energiaárak. „Szerbia stabilitása abban is megmutatkozik, hogy a lakosságnak itt a legolcsóbb a földgáz, és az ipar számára is csupán Magyarországon olcsóbb. A villanyáram a gazdaság részére csak Montegeróban és Bosznia-Hercegovinában olcsóbb, mint nálunk”. A miniszterelnök kijelenetette: annak ellenére, hogy a tervezettnél kisebb arányú gazdasági növekedés várható, recesszióról szó sincs. A bővülés nagyobb lesz, mint az európai országok többségében.

DRÁGUL, DE NEM NAGYON

– Ha meg is kell emelnünk a villany és a földgáz árát – mert az ilyen mértékű állami támogatás tarthatatlan –, a drágítás akkor sem lesz kétszámjegyű, és nem haladja meg a lakosság vásárlóerejét” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy más országok energiaáraihoz képest nálunk még akkor is olcsó marad az áram is és a gáz is. Szavai szerint nem várható a munkanélküliség emelkedése, ellenkezőleg, a kormány által támogatott programoknak köszönhetően egyre több fiatal jut munkalehetőséghez. Brnabić közölte, hogy a jövő évi költségvetés tervezete többé-kevésbé elkészült, további nagyberuházások várhatók, és tetemes összegeket fordítanak a katonaság és a rendőrség fejlesztésére.