2024. április 25., csütörtök
VB

Most akkor mi van Manéval?

Alighanem a világbajnokság szokatlan időpontjának és a még a rajt előtti egy-két hétben is a maximumon pörgő nemzeti bajnokságoknak is van közük ahhoz, hogy sorjáznak a szövetségi kapitányokat és a rajongókat egyaránt aggasztó hírek a kulcsjátékosok sérüléseiről, akiket bár beválogattak az utazó keretekbe, még egyáltalán nem biztos, hogy játékra kész állapotban lesznek az első katari hetekben.

A legnagyobb rejtély a szenegáli Sadio Mané esetét övezi: a Bayern München játékosát a keddi, Werder elleni mérkőzés 20. percében kellett lecserélni, a német és a francia sajtó pedig azóta is egymással szöges ellentétben álló híreket közöl arról, hogy Mané csak egy ártalmatlan izomhúzódást szenvedett, illetve hogy sérülése olyan súlyos, ami miatt semmiképpen nem fog tudni pályára lépni Katarban. Az idei Aranylabda-szavazás második helyezettjének esetleges elvesztése súlyos csapás lenne Téranga Oroszlánjainak, a FIFA szenegáli főtitkára, Fatma Samoura pedig azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy ha kell, sámánok segítségül hívásától sem riadnak vissza, csak hogy harcképes állapotba hozzák az ország csillagát.

Tegnap viszont véglegessé vált, hogy Mané mégis bekerült a szenegáli keretébe. Ezt Aliou Cisse szövetségi kapitány Dakarban jelentette be. A pénteki sajtótájékoztatón a kapitány elmondta, hogy a nemzeti szövetség elküldte az orvosát Manéhoz, aki csütörtökön megvizsgálta a játékost, és szerinte nem kell műteni. „Ez nagyon jó hír a számunkra, mostantól pedig mindent meg kell próbálnunk, hogy játékra alkalmas állapotba hozzuk a tornára. Két hetünk van, ezalatt meglátjuk, hogy miként alakul az állapota, hogy reagál a kezelésekre” – mondta Cisse.
Hasonló drámát élt át egy másik egy szárjátékos köré épülő középcsapat is: a dél-koreai Szon Hung-mint, a Tottenham játékosát a Marseille elleni keddi Bajnokok Ligája-mérkőzés első félidejében kellett lecserélni, miután vállon fejelte a francia csapat egy tagját. A 30 éves támadónak eltört az arccsontja a bal szemgödrénél, és már a műtéten is átesett, amit követően Szon már le is nyilatkozta, esze ágában sincs kihagyni a világbajnokságot.

Combizomsérülés miatt a braziloknál Philippe Coutinho bevethetősége vált kérdésessé, de bőven akadnak kérdőjelek a belgáknál is, hiszen Romelu Lukaku és Eden Hazard is sérüléseik dacára kerültek be a keretbe – s hasonlóan bizonytalan előzmények mellett utazik el az uruguayiakkal Edinson Cavani és Ronald Araujo.

Bár nem sérülés miatt, de így csak annál meglepőbb, hogy a marokkói keretből viszont kimaradtak a Mmae testvérek, az egyaránt a Ferencvárosban játszó Ryan és Samy.