2024. április 20., szombat
XV. NŐI EB

Látványos javulás a dánok ellen

A hét közepén a C és a D csoport számára is lezárult a csoportkör, és főként utóbbi küzdelmei hoztak érzelmes pillanatokat és őrült számolgatást. Spanyolország, amelynek sérülések sora miatt egy negyedik kapust is Podgoricába kellett utaztatnia, két góllal legyőzte a németeket, ez pedig pont abba a szűk eredményskálába esett, amely mindkét csapat továbbjutását jelentette, a velük hármas körbeverésben részes Lengyelország pedig egyetlen lőtt gólnak volt híján, így a kiesés sorsára jutott. A lengyelek csak Montenegró elleni pontszerzéssel javíthattak volna a helyzetükön, ám a hazai csapat őket is legyőzte, méghozzá a könnyes szemmel játszó Jovanka Radičević 12 góljának hathatós segítségével. A csapat legnagyobb sztárja, aki már a tíz évvel ezelőtti sikerkorszaknak is oszlopos tagja volt, az Eb után búcsúzik a válogatottságtól, és most vette fel utoljára a nemzeti mezt hazai közönsége előtt, hiszen a csoport továbbjutói Szkopjéban folytatják a küzdelmet. Abban a Szkopjéban, amely a csoportküzdelmek során a legkevesebb drámát hozta, és ahol pont nélkül búcsúzott a helyi társrendező. A zárómeccsen a legjobb Eb-rajtjukat jegyző franciák túljutottak a hollandokon, így maximális ponttal készülhettek a folytatásra.

Csütörtök este aztán első alkalommal érkezett meg az igazi szurkolói élet a Stožice Arenába, hiszen a szlovén válogatott áttette székhelyét Ljubljanába, ahol az első középdöntős mérkőzésen Horvátországgal találkozott, és miután szoros első félidő után a másodikban hat gólt engedett az ellenfélnek, kényelmesen győzött is.

Következett Magyarország Dánia elleni első középdöntős meccse, ahol a magyar lányok alaposan megizzasztották a dobogóra is esélyesnek tartott ellenfelet: hat perccel a vége előtt még ők vezettek, így a dánoknak tényleg volt okuk ünnepelni a nehezen kiharcolt 29:27-es győzelmet. A csapatra váró háromnapos pihenő miatt Golovin Vlagyimir most nem nagyon forgatta a keretet, és egyetértett abban, hogy ez volt a lányok eddigi legjobb produkciója az Eb-n. „Ez biztos. A legfontosabb talán a csapat lelkivilága, hogy ne figyeljünk arra, mások mit beszélnek. A papírforma szerint sokkal jobb nálunk ez a dán válogatott, mégis felvettük velük a harcot, és apró dolgok döntöttek. Ha a torna kezdetétől fogva így játszottunk volna, most egyszerűbb lenne a helyzetünk.”

Karnyújtásnyira volt a győzelem (Fotó: MTI)

Karnyújtásnyira volt a győzelem (Fotó: MTI)

Eredmények, csoportkör, 3. forduló, C csoport: Észak-Macedónia–Románia 23:31, Franciaország–Hollandia 26:24. A csoport végeredménye: Franciaország 6, Hollandia 4, Románia 2, Észak-Macedónia 0 pont. D csoport: Lengyelország–Montenegró 23:26, Németország–Spanyolország 21:23. A csoport végeredménye: Montenegró 6, Spanyolország (gólkülönbség +1), Németország (0) és Lengyelország (–1) 2 pont.

Középdöntő, I. csoport: Horvátország–Szlovénia 18:26, Magyarország–Dánia 27:29. A csoport állása: Norvégia (–1), Dánia és Szlovénia 4, Svédország (–1) és Horvátország 2, Magyarország 0 pont.

Nyitókép: Karnyújtásnyira volt a győzelem (Fotó: MTI)