2024. április 24., szerda

Halálra ítéltek egy tüntetőt Iránban

Meghozták az első halálos ítéletet vasárnap Iránban az országos, kormányellenes felhangokat kapó tüntetésekkel összefüggésben.

Az iráni igazságügyi hatóság vasárnapi közlése szerint a halálos ítéletet egy teheráni bíróságon mondták ki egy olyan emberrel szemben, akit egyebek mellett bűnösnek találtak egy kormányzati épület felgyújtásában, a közrend megzavarásában és a nemzetbiztonság veszélyeztetésében.

A férfit világi romlottsággal vádolták és azzal, hogy Isten ellensége, ami az iráni jog szerinti egyik legsúlyosabb bűncselekmény.
Egy másik teheráni törvényszék öt vádlottat ítélt el öttől tíz évig terjedő börtönbüntetésekre a közrend megzavarása és összeesküvés nemzetbiztonság elleni bűncselekmény elkövetésére vádpontok alapján. Ez az ítélet azonban nem jogerős, van helye fellebbezésnek.

A nap folyamán egyébként az iráni parlament sajtóközleményben cáfolta azokat a korábbi értesüléseket, melyek szerint az iszlám köztársaság törvényhozása elsöprő többséggel elfogadott nyilatkozatban követelt súlyos büntetéseket az ország igazságszolgáltatásától az őrizetbe vett tüntetőkre. 

Az iszlám köztársaságban csaknem két hónapja mindennaposak a tiltakozások. A megmozdulások a 22 éves Mahsza Amini halálát követően kezdődtek, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett a fejkendő nem megfelelő viselése miatt, majd a fiatal nő az őrizetben elhunyt. A tüntetések időközben kormányellenes felhangokat kaptak.