2024. április 24., szerda

Nem csak Szerbia nemzeti kisebbségei számára jelentős esemény a vasárnapi választás

A kisebbségügyi minisztérium arra kéri a 23 szerbiai nemzeti kisebbséghez tartozókat, hogy vegyenek részt a nemzeti tanácsi választásokon
Az Emberi, Kisebbségi Jogi és Társadalmi Párbeszédért Felelős Minisztérium arra kéri a 23 szerbiai nemzeti kisebbséghez tartozókat, hogy vegyenek részt a vasánapi nemzeti tanácsi választásokon, amelyből 19-et közvetlen, négyet pedig elektori úton választanak meg.
– Ez nem csak Szerbia nemzeti kisebbségei számára jelentős társadalmi esemény, mert a nemzeti tanácsok a nemzeti kisebbségek legfontosabb intézményei, amelyek a törvény értelmében közhatalmat kapnak, hogy részt vegyenek a döntéshozatalban vagy önállóan döntsenek bizonyos kérdésekben – áll a tárca közleményében.
A kulcsfontosságú állami intézmények és a Köztársasági Választási Bizottság által vezetett intézmények minden szükséges lépést megtettek annak érdekében, hogy a választások a legmagasabb demokratikus normák szerint folyjanak, értékelte a tárca. Ezzel Szerbia ismét megerősítette, hogy az állam elkötelezett a kisebbségi jogok érvényesítése és a nemzeti kisebbségek boldogulása mellett. 949 szavazóhelyiség nyílik meg holnap reggel 7 órakor, este 8 óráig választhatnak a polgárok.

Nyitókép: Pixabay