2024. március 19., kedd
COLLEGIUM HUNGARICUM, BELGRÁD

Gyönyörű, környezettudatos ékszerek

Az egész világot bejárta, a legnagyobb sikert az arab országokban aratta, ezúttal pedig, több mint egy év várakozás után eljutott Belgrádba is a budapesti Zema kézzel festett porcelánékszer-kiállítása. A magyarországi, újfehértói székhelyű családi vállalkozás saját tervezésű és kivitelezésű alkotásait a Collegium Hungaricumban tekinthette meg a közönség.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

Mint Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatónője a kiállítás megnyitóján rámutatott, a Papp Erzsébet által tervezett ékszerek nemcsak a kinézetük miatt oly különlegesek, hanem az ékszerkészítés módja miatt is, ugyanis a családi manufaktúrában, ahol azokat megalkotják, még arra is külön figyelmet fordítottak, hogy az előállítás folyamata környezettudatos legyen. Egy teljesen zárt rendszerben készülnek az ékszerek, hiszen napenergiát használnak fel hozzá és a levegőből nyerik a szükséges vizet, illetve nem termelnek hulladékot, minden alapanyag újrahasznosításra kerül. A belgrádi kulturális intézet igazgatónője hangsúlyozta, ami aranynak tűnik, valóban arany, az ezüstös fém pedig platinum, vagyis teljesen természetes anyagokat használnak fel az ékszerekhez.
A csodálatos ékszereket, amelyek között mindenki talál ízlésének valót, de olyat is, amely megfestése, díszítése is külön figyelmet érdemel, november 25-éig tekintheti meg a közönség.

Nyitókép: Miklós Hajnalka