2024. március 19., kedd

Ajándék a zenekedvelőknek

A Szabadkai Zeneiskola tanárai adtak koncertet

Idén is nagy volt az érdeklődés a Szabadkai Zeneiskola tanárainak hangversenye iránt. A koncertre szerdán este került sor a szabadkai Városháza dísztermében. Sokan az előtérben is álltak, hiszen minden ülőhely már jóval a koncert kezdete előtt foglalt volt. Az egybegyűlteket Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, aki nem kívánt mást, minthogy mindenki kapcsolódjon ki és élvezze a muzsikát. Az est kezdetén Domanj Nikola (harsona) és Bíró Viola (zongora) lépett fel, majd pedig Aleksandra Ušumović (szoprán énekesnő), akit Kornelije Vizin kísért zongorán. Zsiga Páltól (hegedű), Bíró Viola közreműködésével igazi kuriózumokat hallhattunk: Kreisler átiratában egy Rahmanyinov-művet, majd pedig Brahms Cadenzáját. A koncerten Draško Korać (szaxofon) is fellépett, Kornelije Vizin kíséretében, de zenekarokat is hallhattunk.

Lukács Melinda

Nagy volt az érdeklődés a tanári koncert iránt (Fotó: Lukács Melinda)

Zsiga Pál, Slobodan Stefanović, Kiss Tamás és Molnár Viktor, azaz a Garden Quartet vonósnégyes, Lányi Ernő- és Csáth Géza- szerzeményeket szólaltatott meg, a Miroslav Idić (harmonika), Szűcs Dávid (nagybőgő) és Sánta Zoltán (dobok) alkotta ContraBayando pedig Mishel Trajkovski Tarantino Jazz művével pezsdítette fel a közönséget. A ContraBayando kíséretében Sárközi Noémi, Jovana Nedeljković és Tamara Štricki Seg is fellépett, akik a Nem ám az az asszony magyar népdalt és a Moja mati ćilim tkala vajdasági népdalt szőtték össze. Az est egyik fénypontja Kurina Viktória (hegedű) és Kurina János fellépése volt, akik Piazzolla Oblivion művével és Sarasate cigány melódiáival szórakoztatták a közönséget. A műsor Máté Krisztina és Tara Glončak Karapandžić virtuóz zongora négykezesével zárult. A tanári koncert valójában a zeneiskola tanárainak ajándéka a szabadkai közönségnek, a diákoknak és a szüleiknek is.

Egy remek alkalom arra, hogy a diákok, a növendékek, a tanítványok élőben is láthassák fellépni a tanáraikat, mentoraikat, példaképeiket. Ez egy lehetőség a tanároknak is, hogy bizonyítsanak, közben pedig egy jó alkalom arra, hogy zenéljenek. Emiatt ez a koncert mindig is örömzenélés, a közönség ezért is nagyon szereti.

Nyitókép: Lukács Melinda