2024. március 19., kedd
TORDÁN JÖVŐ SZOMBATON

A magyar szórvány napja

Böjte Csaba ferences atya kezdeményezésére Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napja, november 15-e a Kárpát-medence szórványmagyarságának napja.

A magyar Országgyűlés 2015. november 3-án hozta meg határozatát, így már az elmúlt években megannyi rendezvény, konferencia, találkozó, de a közmédia egész napos műsorai, tematikus programjai a közös felelősségre, az odafigyelés és törődés fontosságára, a szórványmagyarság közösségeiben folyamatosan teremtődő értékek gazdagságára hívták fel figyelmünket, hívtak a közös ünnepre.

A magyar szórvány napja a vajdasági magyarság ünnepnapjai és jeles napjai sorába tartozik.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a magyar szórvány napját Vajdaságban. Ez évben november 19-én, szombaton 19.00 órai kezdettel Torda ad otthont az ünnepségnek – annak a jeles évfordulónak az alkalmából is, hogy a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 2022-ben 75 éves fennállását ünnepli. A magyar szórvány napi központi rendezvény a jubileumi ünnepségsorozat nyitó programja.

Az ünnepi műsorban – amelyet Torda Helyi Közösséggel, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesülettel és az Orgonavirág Hagyományápoló Kézimunkacsoporttal közösen a helyi színházteremben szerveznek meg – Pancsova, Hertelendyfalva, Kúla, Törökkanizsa, Nagykikinda, Maradék és Torda népdalkörei, táncegyüttesei, hangszeres, énekes együttesei, szólistái és szavalói mutatkoznak be, vallanak gazdag hagyománykincsükről, szülőföld- és nemzetszeretetükről. Közös videóüzenetben a Kárpát-medence magyar szórványközösségeivel karöltve egy Kányádi Sándor-vers rovátkás soraival a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai is vallanak nemzetszeretetükről.

Az egybegyűlteket Dobai János, Torda Helyi Közösségének elnöke köszönti. Ünnepi köszöntőt Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mond.

Megmaradásunkra, a szórvány- és szigetmagyarságnak szentelt életszolgálatokra ft. Masa Tamás, a Nepomuki Szent János-templom plébánosa ad áldást.

Az ünnepség keretében a közönség megtekintheti a Bánság és egyben a Vajdaság egyik meghatározó rendezvénysorozatának, a 2022-ben húszéves jubileumát ünneplő Tordai Napokról szóló tárlatot is – áll a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tájékoztatójában.