2023. január 28., szombat

NATO-bővítés: A német külügyminiszter is sürgette a magyarokat

Magyarországnak és Törökországnak be kell tartania ígéretét, és szabaddá kell tennie az utat a NATO bővítése előtt – közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter. Két nappal előtte a svéd kormányfő és a török elnök találkozója nem vezetett eredményre.

Annalena Baerbock felszólította Törökországot és Magyarországot, hogy tegyék mielőbb lehetővé Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. A nyári madridi NATO-csúcstalálkozón mindkét ország elkötelezte magát amellett, hogy ratifikálja a csatlakozást, „és pontosan ezt kell most megtenniük" – mondta a külügyminiszter, miután Berlinben tárgyalt új svéd kollégájával, Tobias Billströmmel.

Baerbock rámutatott, hogy Németország az elsők között ratifikálta a tagsági kérelmeket. A német kormány azóta más NATO-államokat is erre ösztönzött, ami mára 30 tagállamból 28-ban meg is történt. Baerbock leszögezte, hogy „nem fogunk engedni ebből a baráti bátorításból", szerinte mindannyiunk biztonsága szempontjából fontos, hogy a ratifikáció az év végéig megtörténjen.