2024. március 29., péntek

Vučić Macronnál: „A szerbek világossá tették"

– Emmanuel Macron francia elnök Szerbia őszinte barátja – nyilatkozott elégedetten csütörtökön este Aleksandar Vučić szerb államfő párizsi talákozójukat követően.

Macron szívélyesen fogadta az Elysée-palotában a szerb államfőt, miután számos fontos témára kiterjedő, tartalmas megbeszélést folytattak, beleértve a koszovói kérdést is. A Tanjug jelentése szerint Vučić  rámutatott, hogy soha ilyen eredményes megbeszélést nem folytatott a francia féllel, Koszovóval kapcsolatban pedig úgy értékelt, nem valószínű, hogy Párizsban tárgyalóasztalhoz fog ülni Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, viszont mindig készen áll erre. Mint mondta:

– Volt ilyen lehetőség, mindig készen állok, de nem hiszem, hogy sor kerül rá. Sok mindenről beszéltem Macronnal. A szerbek világossá tették hivatalos közleményükben, hogy mik az intézményekbe való visszatérésük feltételei – mondta Vučić.

Más források értesülése szerint Vjosa Osmani koszovói elnök és Albin Kurti kormányfő Macron elnöknek bejelentették, hogy a német-francia rendezési terv megfelel a párbeszéd folytatására.