2024. április 25., csütörtök

Nemzeti tanácsi választás Topolyán

Topolya községben vasárnap 24 helyszínen adhatják le a nemzeti közösségek egyikének választói névjegyzékébe felvett polgárok a szavazataikat – tudtuk meg Szedlár Pétertől, a szavazatszámláló bizottság elnökétől.

– Topolyán 10 helyszínen zajlik majd a szavazás, a község falvaiban pedig 14-en: így Brazília, Pobeda és Kavilló esetében egy-egy urna áll rendelkezésre, Bajsán, Pacséron, Gunarason és Zentagunarason két urna, Bácskossuthfalván pedig három szavazóhely várja a polgárokat. A községi önkormányzat illetékes hivatalában a választási névjegyzékbe nyilvántartásba vett szavazók alapján egyértelműen a magyar választói névjegyzékhez tartozók vannak döntő többségben, 10 085-en, továbbá 140-en a ruszin, 110-en a roma, 67-en a szlovák, 47-en a német névjegyzékbe jegyeztették be magukat, valamint 10-en a bunyevác közösséghez tartozóként, 3-3-an a szlovén és az ukrán névjegyzékbe kérték a felvételüket. Két személy jegyeztette be magát az askal közösséghez tartozóként, egy illető bosnyák, ketten pedig görög nemzetiségűként regisztráltak – tudtuk meg Szedlár Pétertől, aki hozzátette, hogy a Sinkovics József Műszaki Középiskolában lesz a legtöbb urna felállítva, vagyis ide összesen hét nemzeti közösséghez tartozó szavazók érkezhetnek majd. A magyar az egyetlen nemzeti közösség, ahol egy listára lehet csak szavazni, a többi esetében több listán is jelöltették magukat.

Mindazok a polgárok, akik egészségügyi okból vagy idős koruk miatt nem tudnak az urnákhoz járulni, de szeretnék leadni szavazatukat, mától egészen a voksolás napjáig, vagyis vasárnap 11 óráig jelezhetik ezt a szavazatszedő bizottságnak a 024/715-470-es fix, de hordozható telefonon és a 064/862-4477-es mobilszámon. Az illetékes bizottság tagjai az egyeztetés után ellátogatnak az érintett polgár otthonába. Mindezzel kapcsolatban a községi önkormányzat hivatalos honlapján is olvashatóak lesznek a részletek.

Nyitókép: Ótos András illusztrációja