2024. április 24., szerda

Múzeumavatás és falunap Oromon

Ma délután kezdődött az ünneplés Oromon, a 133 éves faluban, ahol a vasúti forgalom beindulásával népesedett be a környék. A helyi közösséghez három település tartozik: Orom, Újfalu és Völgyes, félúton Szabadka és Zenta között, legalább is a vonattal való közlekedés tekintetében.

A program kezdetén megnyitották azt a vasút- és helytörténeti kiállítást, melyet erre az alkalomra időzítettek, ugyanis a falunapot a vasúti forgalom beindulásához kötik, azaz minden év novemberében tartják. A múzeumnak is beillő állomás belterét kitakarították, régi, a vasúthoz köthető tárgyakkal és leírásokkal csinosították ki a vasúttársasággal való megbeszélés alapján.

A zentai történelmi levéltár is segítségükre volt, de a helyiek is sokat segítettek. Hivatalosan Nyilas Mihály, Orom Helyi Közösségének elnöke nyitotta meg a kiállítást, majd Fodor István, a Levéltár igazgatója is üdvözölte a népes érdeklő helyieket és vendégeket.

Ezt követően a művelődési otthon termében alkalmi, ünnepi műsorral készültek, ahol az iskolások, óvodások, műkedvelők léptek fel. A jelenlevőket Erdélyi Olivér, a helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte és mondott ünnepi beszédet, illetve a Magyar Összefogás Lista oromi jelöltje, Pletikoszity Árpád is a vasárnapi szavazásra buzdított.

Az est végén átadták az elismeréseket. Posztumusz Orom díszpolgára címet Lékó Róbert családja vehette át. Az Oromért elismerést pedig a hetven éves Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kapta.