2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Feladatozik

Hangzásából ítélve ez a szó azt a benyomás kelti, hogy már régóta megvan a nyelvben, de nem ez a helyzet, csupán újabban találkozhatunk vele. Gyakran szerepel '(ügyességi vagy más gyakorlati) feladatokat old / oldat meg' jelentésben: A gyógypedagógus a gyermek életkorától függően speciális módszerekkel játszik és feladatozik a gyermekkel. – Mindig legyen elég ember, aki feladatozik. A feladatok a legkülönbözőbb megoldási technikára íródtak. – Ami a vegyes csoportban folyik iskola-előkészítő kapcsán, hogy az óvónő felugrál a többi gyerekhez, míg a hatévessel feladatozik, hát, ezt otthon is meg tudod csinálni, ha veszel egy feladatlapot és sokat foglalkozol a gyerekkel otthon. – A hétvégén én voltam Gazdival suliban. Egyik nap feladatoztunk és játszottunk, a másik nap csak Gazdi feladatozott én meg csak játszottam. – Pöfi ma extrém lelkes volt, bármin és bárkin feladatozott, motiváltságát intenzív szájkattogtatással is jelezte. – Míg Cirka lelkesen feladatozik (csak mert igényli), addig a kölykök a meleg bunda alatt csöndben szusziznak. – A többiekből egyelőre nem sokat láttunk, a csapat fele feladatozott eddig. – Egy hete pedig a Hármashatár-hegyen barangoltunk és játszottunk, feladatoztunk. – Ma este is gyakoroltunk, feladatoztunk itthon és most belevettem a ritmustapsolást, és egyensúlyfejlesztő dolgokat is. – Megpróbáltak feladatozni a gyerekkel, kb. hat feladat után hagyták, mert nem ment. És mi jövőre iskolába megyünk! – Csodálatos farsangi napot töltöttünk el együtt, melyen sokat játszottunk, versenyeztünk, feladatoztunk. Sőt, a fiúk leküzdve gátlásaikat, táncolva mulattak! – Iszonyúan unatkozott már itthon, pedig alkottunk, feladatoztunk, társasoztunk, ugráltunk. – Ez a nyári tábor nagyon intenzív volt: reggel kilenctől délig feladatoztunk, egy rövid ebédszünetet követően estig előadásokat tartottak.
Olykor házi feladatozik is előfordul: Emma iskolába járt, ezért az esték úgy teltek, hogy házi feladatozott, én meg azon törtem a fejem, hogy hogyan lehetne közös élménnyé tenni ... – Még a Symposion is vidámabban házi feladatozik.
A feladatozik ige 'társasjátékot játszik', illetve 'bekapcsolódik a házimunkába' értelmet is kaphat: Azt mondanám, hogyha óvodás korban szívesen rajzol, beszélget, „feladatozik" (és itt nem feladatlapok megoldását értem elsősorban, inkább társasokat, házimunkába való bekapcsolódást), és ezekben a tevékenységekben sikeres, magabiztos, később kevésbé lehetnek gondok. – Rövidesen javult az állapota, „feladatozott", levitt vizet a madaraknak.