2024. március 29., péntek

A tojásra és a burgonyára is kiterjesztik az árstopot

A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón Budapesten.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány újra megállapította keddi ülésén, hogy a legnagyobb probléma, amivel a magyar gazdaság küzd, az a szankciós infláció. Hozzátette: elég volt csak bejelenteni, hogy az Európai Unió újabb szankciós csomagot készül elfogadni, a gáz ára jelentősen emelkedett.

Közölte, az energiaárak emelkedése megjelenik az élelmiszerárak növekedésében is. Megjegyezte: amíg újabb szankciók lesznek, addig szankciós infláció is lesz, de a kormány határozott szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa le az inflációt. Mint mondta, ezért tartják fenn a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot a lakossági fogyasztók részére, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára a kamatstopot, ezek is mérséklik az inflációt.

Hozzátette: ezért döntöttek bizonyos élelmiszerek esetében az árstopról és most arról, hogy azt kiterjesztik a burgonyára és a friss tojásra is. A döntés szerint a két termék esetében az üzletben, bevásárlóközpontban vagy csomagküldéssel folytatott kereskedelmi tevékenység esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. Közölte: a piacokra nem vonatkozik a szabályozás.

A miniszter jelezte: az intézkedéssel – amely december 31-éig hatályos – az infláció megfékezéséhez szeretnének hozzájárulni. A miniszter elmondta azt is, az intézkedés a tojásnál 25, burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat és összességében 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt. Kérdésre válaszolva elmondta: az intézkedés az M-es méretű tojásra és a kései burgonyára vonatkozik.

Gulyás Gergely szólt arról is, a kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartása mellett, aminek egyik kulcsfontosságú eleme a rendszerhasználati díj. Ismertette: a kormány úgy döntött, a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem – mondta.

A rendszerhasználati díj az energiaárak emelkedése miatt nő, a kiegyenlítő energiát pedig a megemelkedett árak miatt csak magasabb áron tudják beszerezni. A kormány arról döntött, ezzel a lakosságot nem lehet megterhelni – fogalmazott, hozzátéve, azért, hogy ez ne jelentsen megfizethetetlen terhet az ipar számára, extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre. Ennek adókulcsa 2022-ben 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz, ezzel a költségvetés idén és jövőre is 40-40 milliárd forintra tesz szert.

Gulyás Gergely bejelentette azt is, az Európai Unió kérésének eleget téve Magyarország pontosítja az igazságszolgáltatási intézmények közötti hatáskörök megoszlását. Közölte: Magyarország az elmúlt hónapokban teljesítette az Európai Uniónak (EU) tett vállalásait annak érdekében, hogy hozzájuthasson az országot megillető uniós forrásokhoz, de a tárgyalásokon az EU újabb igényeket támasztott.

Azt kérték, hogy pontosítsák az igazságszolgáltatás már létező intézményei közötti hatáskörök megoszlását, amelyet Magyarország teljesít is, mivel a kérés nem áll szemben sem az ország, sem az igazságszolgáltatás érdekeivel – emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás teljesen független, ez pedig nemcsak alkotmányos garanciát jelent, hanem szervezeti különállást is, ezért a kormány szerint az unió aggályai alaptalanok, de a kért változtatások lehetségesek. Ezeket a változtatásokat várhatóan az Országgyűlés tavaszi ülésszaka idején fogadják majd el.

Elsősorban az Országos Bírói Tanács és Országos Bírósági Hivatal közötti hatáskörök megoszlása tekintetében fogadnak majd el módosításokat, amelyek az EU aggályait egyértelműen orvosolják, így az utolsó akadály is elhárulhat a helyreállítási alappal kapcsolatos megállapodás létrejötte elől – közölte a miniszter.

Az újabb brüsszeli szankciós csomag kapcsán a miniszter elmondta: a magyar kormány véleménye világos, olyan szankciókat támogatott, amelyek jobban fájnak az agressziót elkövető Oroszországnak, mint Európának, és nem támogatta az energetikai szankciókat.

Ha az unió szankciókat kíván bevezetni, azt ne az energia területén tegye és ne érintse a gázellátást – emelte ki. Ezen az alapon tárgyal a kormány most is – jelentette ki.

Nyitókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI)