2024. április 19., péntek

Előkerültek a francia-német javaslat részletei

A javaslat a koszovói helyzet rendezésére fókuszál a közös európai perspektíva szempontjából – Nem kizárt, hogy a párizsi békefórumon találkozik a koszovói kormányfő és a szerb államfő

Az Euractiv a koszovói kérdés rendezésére tett francia-német javaslatból jelentetett meg részleteket, amelyeket az Euronews és a 021 hírportál is közölt.
Ezek a többi között a hivatalos Belgrád és Pristina közötti viszony teljes normalizációját, a határvonalak sérthetetlenségét, és a területi intergritás kölcsönös elismerését ölelik fel.
A két fél esetében „állandó missziók" létrehozását is előirányozza, ezeknek a székhelye a kormányoknak helyet adó városokban lenne.
A brüsszeli portál közlése szerint a javaslat a helyzet rendezésére fókuszál a közös európai perspektíva szempontjából, és kevésbé az elismerésre és a szigorúan meghatározott határidőkre. Az Euractiv szerint a nagykövetségekhez hasonlító „állandó misszók" lehetnek a javaslat „legkritikusabb pontjai".
A dokumentum aláhúzza, hogy a feleknek minden felmerülő problémát békés úton kell rendezniük, tartózkodniuk kell a fenyegetésektől.
A gazdasági, tudományos, igazságügyi, telekommunikációs, kulturális, egészségügyi és más kérdésekben is nagyobb együttműködést sürget a javaslat – közli a 021 hírportál.

Ide kapcsolódik a hír, hogy Albin Kurti koszovói kormányfő jelezte, nem kizárt, hogy egy, csütörtökön és pénteken megrendezésre kerülő párizsi békefórumon találkozik a szerb államfővel. A Kossev értesülése szerint az asztalon két javaslat van: egyik épp a francia-német javaslat, a másik pedig Kurtié, amit augusztusban Brüsszelben nyilvánosságra hozott.