2024. április 24., szerda

A dzsessz ünnepe Újvidéken

Számos újdonsággal, a megnyitóra tervezett különleges színpadi megjelenítéssel és hangulatban tartják meg a Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinović színpadán november 16-a és 19-e között a 24. Újvidéki Dzsessz Fesztivált.

A négy koncertnapot megelőzően felvezető programok várják az érdeklődőket. Aleksandar Plačkov kiállítása november 14-én nyílik meg, ezután Ivan Švager koncertje következik. A következő napon, november 15-én a Művelődési Központ Ifjúsági Tribünjén a gyermekek kerülnek középpontba, ők a számukra szervezett műhelymunkákon vehetnek részt. A Jovana Dobrijević és Jelena Dopuđ által vezetett foglalkozásokon a legkisebbek játékos módon ismerkedhetnek meg a dzsesszzenével és a -kultúrával. A fesztivál keretében humanitárius akcióra is sor kerül majd, az összegyűjtött anyagi segítséget Aleksandra Dinić számára ajánlják fel, aki agytumorban (glioblastoma) szenved. A Humanitarna Fondacija Budi Human – Aleksandar Šapić, Bul. Milutina Milankovića 120D, 11070 Novi Beograd címre és a 160-6000001468223-53 folyószámlára való befizetéssel is segíthetünk Aleksandrának, hogy leküzdje a halálos kórt, az adományozással a fesztiválra szóló belépőjegyekhez is hozzájuthatunk. Attól függően, hogy egy koncertre, egy napra, vagy a fesztivál egészére szeretnénk jegyet vásárolni, a megfelelő összeget fel kell tüntetni a befizetőlapon, majd a kifizetésről szóló bizonylatot a humanijazz@gmail.com e-mail-címre kell elküldeni, amit követően az adakozó megkapja a belépőjegyet.

Az idei dzsesszfesztiválon is különféle dzsesszzene alapú zenei stílusokkal érintkezhetnek a látogatók. A koncertprogram előestjén, a szerdai, ünnepélyes megnyitón, a Pera Dobrinović színpadon fellép majd a Szerbiai Rádió és Televízió Big Bandje, utána 20 órakor Stjepko Gut, majd 21 órakor a Nikolov-Ivanović Undectet & Magic Malik felállás is.

A fesztivál második napján a zenei ínyencségek szerelmesei Nils Petter Molvær előadását élvezhetik majd 20 órakor, majd Jovan Maljoković oktettjét és végül 21 órakor Lakatos Róbert kamaraegyüttesének fellépését is. November 18-án, pénteken 20 órakor Jožef Fečo kvartettje fog fellépni, ezt követően 21 órakor az Aleksandar Uzelac Trio, végezetül pedig a Vladimir Samardžić Trio szórakoztatja majd a közönséget. Az idei dzsessz fesztivált november 19-én 20 órakor a JazzXchange feat. Bojan Z együttese és a Chico Freeman’s Trio Exotica fogja zárni. A koncertprogramra már most megvásárolhatók a belépőjegyek a Gigstix hálózat elárusítóhelyein, egy koncertre 700 dináros, az első, a második, vagy a negyedik napra 1000 dináros, a harmadik napra 1500 dináros, míg az egész fesztivál idejére 3600 dináros áron.