2024. április 25., csütörtök
XV. NŐI EB

Montenegró újra szárnyal

Már-már a tíz évvel ezelőtti csodás Európa-bajnoki cím megismétléséről álmodnak Montenegróban, miután az idei torna társházigazdája a spanyolok után a németeket is legyőzte. A kilenc gólig jutó Đurđina Jauković vezetésével a délszlávok a kiegyenlített csata végén tudtak ellépni, ezzel a D csoportból elsőként biztosították helyüket a folytatásban. A sorsolás alakulása szerint erről az ágról az elődöntőbe jutás mindenképpen elérhető Bojana Popović tanítványai számára, hiszen az első skandináv ellenféllel csak ott találkozhatnak. A csoport többi kérdése még nyitott az utolsó forduló előtt, és akár az egyelőre nullapontos spanyolok is továbbjuthatnak. A tavalyi vb negyedik helyezettjei fájó és váratlan vereséget szenvedtek a lengyelektől, akikkel szemben tíz perccel a vége előtt még négy góllal vezettek. A spanyol válogatottat egymás után érik a csapások a kapusposzton ezen az Eb-n: a Montenegró elleni nyitómeccsen megsérült a csapat támasza és vezéralakja, Silvia Navarro, így a 43 éves hálóőrt nem is nevezték a keretbe a lengyelek ellen. A helyébe lépő Mercedes Castellanos szintén jól helytállt, ám a végjátékban sérülés miatt őt is le kellett cserélni, az ellenfél pedig ebben a periódusban egy 6:0-s sorozattal fordított.

A C csoportban, ahol Franciaország és Hollandia egyértelműen kiemelkedik, eddig simább eredmények születtek, ma pedig Románia és Észak-Macedónia egymás ellen dönthet arról, melyikük számára ér véget a torna három mérkőzés után.

Eredmények, 2. forduló, C csoport: Észak-Macedónia–Hollandia 15:30, Románia–Franciaország 21:35. A csoport állása: Franciaország és Hollandia 4, Románia és Észak-Macedónia 0 pont. D csoport: Németország–Montenegró 25:29, Spanyolország–Lengyelország 21:22. A csoport állása: Montenegró 4, Lengyelország és Németország 2, Spanyolország 0 pont.