2024. március 19., kedd

Vajdasági díjeső Győrben

A Radnóti Vers- és Prózamondó Versenyen nagyszerűen szerepeltek a vajdasági versmondók – Hamarosan megtartják a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Versenyt

Vajdaságban számos kiváló fiatal versmondó van, akik közül heten, a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület égisze alatt, eljutottak Győrbe, a Radnóti Vers- és Prózamondó Versenyre. Közülük hárman dobogós helyezést értek el a rangos megmérettetésen. Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a verseny meghívásos alapon működik és csak a legjobbak vehetnék részt rajta.

– A Radnóti-versenyek azért különlegesek a Kárpát-medencei versmondásban, mert kétévente szervezik meg. Másrészt úgy működnek, hogy ezekre a rendezvényekre csak azokat a vers- és prózamondókat hívják meg, akik az elmúlt kétéves időszakban a legnagyobb versenyeken valamilyen helyezést értek el. Mivel 2020-ban járvány volt, ezért az elmúlt négy év „versmondó termése” volt most jelen Győrben. Kiváló előadókról van szó, Vajdaságból hét középiskolás vehetett részt a találkozón. Név szerint Tóth Katarina Temerinből, Jaksa Dominika Csókáról, Sziveri Emese Muzsláról, Vajda Noa Pálma és Kerekes Zalán Bácsfeketehegyről, Kőműves Csenge Kishegyesről és Szabó Rebeka Topolyáról. Illetve volt még egy vajdasági vonatkozás, az óbecsei származású Finta Péter Lea most Szegeden él, de ő is meghívást kapott a versenyre. Így tulajdonképpen nyolcan képviselték a vajdasági magyar versmondást – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a rendezvény kétnapos volt, és a résztvevőknek három szöveget kellett készíteni. Egy Radnóti-művet, egy klasszikus verset vagy prózát az egyetemes magyar irodalomból és egy kortárs költő vagy író szövegét.

A komoly konkurencia mellett igen szép vajdasági eredmények születtek a győri vers- és prózamondó versenyen, mondta el Hajvert.

– A találkozón negyven résztvevő volt, aminek mintegy a fele ifjúsági és fele felnőtt kategóriában szerepelt. Az ifjúsági kategóriában a második díjat Szabó Rebeka nyerte meg, illetve Sziveri Emese lett a harmadik. Finta Péter Lea pedig felnőtt kategóriában lett harmadik. Ha úgy nézzük, akkor a hat díjból három Vajdaságba került, és ez egy nagyon jóleső visszaigazolás. Ez egy civil tevékenység, de nagyon hiszünk benne, és évek óta igyekszünk építeni ezt a mozgalmat. És amikor elérünk egy ilyen pontra, s ilyen visszaigazolást kapunk, akkor azt gondolom, hogy mindannyiunknak jóvátétel a sok munkáért. Továbbra is arra törekszünk, hogy segítsünk fiatal versmondóinknak, és el tudjanak jutni különböző rendezvényekre – számolt be az elnök. A fiatal vajdasági szavalók számára a Zentai Magyar Kamaraszínház biztosított mikrobuszt, a Magyar Nemzeti Tanács pedig az útiköltséggel támogatta a győri versenyen való részvételt.

Mint Hajvert Ákostól megtudtuk, 26-án és 27-én megtartják a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Versenyt Bácsfeketehegyen. Már ezt megelőzően, 25-én is sor kerül egy művelődési rendezvényre a településen.

– E három nap alatt igyekszünk különböző kulturális tartalmakat nyújtani nemcsak a résztvevőknek, hanem a közösségnek is. Lesz képzőművészeti kiállítás, bemutatjuk Terék Anna könyveit és lesz egy beszélgetés a költőnővel, szombat este pedig a soproni színház két színésze fog bemutatni egy előadást. Mindig arra törekszünk, hogy e három nap a vers- és prózamondáson túl, mindenféle társművészetről is szóljon – számolt be Hajvert.