2024. március 29., péntek

Vera je snaga, koja nas održava

Razvoj crkve služi održavanju zajednice na okupu – naglasili su u Senti predstavnici liste „Mađarske sloge”

U poslednjem periodu, nekoliko verskih objekata u opštini Senta je delimično ili potpuno renovirano. Njih su u ponedeljak ujutru posetili Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, i Arpad Fremond, nosilac liste „Mađarske sloge”, zajedno sa predstavnicima liste „Mađarske sloge” i članovima uprave grada. Prvo su posetili parohijsku crkvu „Bogorodice mađarske” u Tornjošu, zatim su se divili crkvi „Svete Ane” u Bogarašu, a potom i maloj sinagogi u Senti, gde su upravo vršili zemljane radove kada smo mi bili.

Arpad Fremond je rekao da je u proteklom četvorogodišnjem ciklusu preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine realizovano više od deset crkvenih investicija i renoviranja, koje imaju važnu ulogu u životu crkvenih zajednica.

– Kada govorimo o obnovi crkvi, ne možemo govoriti samo o obnovi verskih objekata, pošto su u mnogim slučajevima renovirane orgulje, bilo je slučajeva da se vrtić nalazi u okviru reformatske crkve, ili nekog kulturnog društva koje sarađuje sa crkvom. Uloga crkve u izgradnji zajednice bila je značajna u proteklom periodu, a projekti u vezi sa tim su podržani u prethodnom ciklusu. Smatram da tu saradnju treba nastaviti, jer crkva igra izuzetno važnu ulogu u životu mađarske zajednice u Vojvodini – rekao je Arpad Fremond.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je da je vera osnovni element očuvanja i jačanja identiteta. On je istakao da treba posvetiti dužnu pažnju verskom životu, u saradnji sa crkvama i obnovi verskih objekata u životu zajednice.

– Moraju se stvoriti okolnosti koje će pozvati zajednicu vernika koja se u poslednje vreme nije odvikla od verskog života. Veoma smo srećni što imamo posvećene, kooperativne, ambiciozne i dobre sveštenike. Poslednjih godina ukazala se prilika da crkveni razvoj zauzme svoje zasluženo mesto u nizu razvoja. Danas, ovde u opštini Senta, videli smo tri verske građevine koje, iako različite jedna od druge, sve služe istoj svrsi, odnosno očuvanju našeg identiteta. Crkva u Tornjošu, crkva u Bogarašu i sinagoga u Senti građene su u različito vreme, ali je njihovo očuvanje naša zajednička odgovornost, rekao je Ištvan Pastor.

Paroh crkve u Tornjošu Gabor Barat rekao je da su zahvaljujući podršci nacionalnog saveta izvršene tri velike investicije i renoviranja.

– U prvom koraku obnovili smo vitraž 2019. godine, 2021. godine krov kule crkve, što je bio ogroman posao i koštao je oko 100 hiljada evra, a na kraju smo zamenili krov crkve, deo iznad broda crkve. Veoma smo srećni, jer je crkva vrednost, čak i ako se ne vidi spolja, ali iznutra se na zidu oslikana vidi mađarska secesija. Krajnji cilj je da se ovaj oslikani zid sačuva i restaurira, rekao je paroh.

Rudolf Cegledi, gradonačelnik opštine Senta, dodao je da su se značajna ulaganja ostvarila na teritoriji opštine, četiri verska objekta su delimično ili potpuno obnovljena uz podršku Mađarske preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

- Obnovili smo toranj crkve u Tornjošu, završena je izgradnja crkve „Svete Ane” u Bogarašu, crkva „Srca Isusovog” u Senti dobila je novu fasadu, a i zgrada male sinagoge blista u novom ruhu, a uvereni smo da će i prostorno uređenje uskoro biti završeno, a zatim možemo da ga popunimo sadržajem, jer će funkcionisati kao galerija slika, a imaće i muzejski deo, gde će biti prikazana istorija senćanskih Jevreja – rekao je gradonačelnik.

Između ostalih Erika Kabok, Mihalj Njilaš, Laslo Kormanjoš, Atila Juhas, Hajnalka Buranj, Sebastian Stantić, Ričard Huđik i Tibor Molnar su bili u pratnji delegacije pri obilasku crkava.