2024. április 19., péntek

Több mint kétszázan futottak Topolyán

A 13. Szkenderovity Pál-emlékmaratont új helyszínen, a városban tartották meg

A Fő utca egy részét, valamint a város más utcáit is lezárták szombaton délután Topolyán, amikor a 13. Szkenderovity Pál-emlékmaraton zajlott. A futóversenyt felnőtt női és férfi kategóriában bonyolították le, előre kijelölt, hivatalos 5 és 10 kilométeres távon. Csak felnőtt kategóriában 216 versenyző nevezett be a versenyre, de rövidebb távokon az óvodások, általános és középiskolások is futottak. A borongós időben, az időnként szemerkélő eső ellenére kiváló hangulatban zajlott a rendezvény, nagyon sokan szurkoltak is a versenyzőknek.

A férfi kategóriában a 10 km-es táv győztesei (Kiss Zoltán felvétele)

A férfi kategóriában a 10 km-es táv győztesei (Kiss Zoltán felvétele)

Szkenderovity Pál idén lenne 100 esztendős, 82 éves korában még maratoni távot futott. Az eredményes, egykori válogatott sportoló emléke előtt tisztelegve szervezett futóversenyt Dane Basta tartományi sport- és ifjúsági titkár nyitotta meg. A rajt és a cél is a város központjában, az egykori Beograd áruház előtt lett kijelölve. Az óvodások természetesen csak rövidtávon versenyeztek a megnyitó után, a lányok közül Jovana Savić, a fiúknál Kalmár Dominik ért elsőként célba. Futottak az általános és a középiskolás kategóriákban is. A felnőttek esetében a 216 nevező közt csaknem 30 volt a topolyai. Mivel hivatásos sportolók is részt vettek, kiváló időeredmények is születtek. Az 5 kilométeres távon női kategóriában első lett Slađana Stamenković (Vlasenica), második Damjana Perenčević (Zombor – Kljajićevo), harmadik Jelena Dubroja (Medveđa). A férfiaknál a győztes Aleksandar Stajić (Újvidék), második Bojan Miljević (Óbecse), harmadik pedig Sreto Krstić (Vlasenica). A 10 kilométeres távon a felnőtt női kategóriában első lett Nora Trklja Boca (Belgrád), második Tijana Kabić (Zombor), harmadik Aleksandra Janković (Kúla). A férfiak esetében a sorrend a 10 kilométeres táv esetében: 1. Denis Firulović (Kladovo), 2. Josip Major (Zombor), 3. Branislav Živić (Belgrád – Voždovac).

A nők 10 km-es futamának győztesei és Szkenderovity Pál lánya, Éva, aki idén is aktívan kivette részét a szervezésből (Kiss Zoltán felvétele)

A nők 10 km-es futamának győztesei és Szkenderovity Pál lánya, Éva, aki idén is aktívan kivette részét a szervezésből (Kiss Zoltán felvétele)

Mihajlo Pančić és Mirjana Jurišić elismerést vehetett át mint a két legidősebb, Hana Čegar pedig mint a legfiatalabb résztvevője a versenynek. Goran Čegar, a verseny főkoordinátora elismerően nyilatkozott a szervezésről, minden sportszerű hangulatban, zökkenőmentesen zajlott.