2024. április 24., szerda

A fennmaradásért küzdve

Felújítják a titeli Magyar Művelődési Központ épületét

Megkezdődött a titeli Magyar Művelődési Központ székházának a felújítása. A munkálatokat a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség támogatja. Az eső lelassította a munkát, de remélhetőleg az elkövetkező tíz nap alatt új tető kerül az épületre.

Titelen 2016-ban – az önkormányzattól kapott épületben – kezdte meg a munkáját a Magyar Művelődési Központ. A vidék magyarsága hosszú idő után lehetőséget kapott arra, hogy ápolja anyanyelvét, hagyományait, megélje a magyarságát. Amit tudtak, önerőből megtettek, de a százéves épületen már komolyabb felújítási munkálatok szükségesek.

– Amit csak tudtunk, azt egyedül megcsináltuk. Most szükségünk van segítségre. A tetőszerkezet tönkrement, és a Vajdasági Magyar Szövetséghez és a Magyar Nemzeti Tanácshoz fordultunk segítségért. Nagy köszönettel tartozunk nekik a támogatásért. A munka kezdete után kiderült, hogy pótmunkálatokra is szükség lesz. A tetőt be tudjuk fejezni, de a leszakadt plafonokra már nincs eszközünk. Ez egy gyönyörű épület, amit annyira kár lenne elhanyagolni és kérem, aki csak tud, segítsen bennünket abban, hogy ezt az épületet megóvjuk. Amit magunk el tudunk végezni, azt megcsináljuk, de amihez nincs eszközünk, ahhoz segítség kell – mondta Latinkić Magda, a titeli Magyar Művelődési Központ elnöke.

Az ezer lakosú Sajkáslak a titeli fennsík lábánál, Titel nyugati szomszédságában fekszik. A faluban jelenleg mintegy száz magyar él. Ők is bekapcsolódtak a Titeli Magyar Művelődési Központ munkájába. A mostani építkezésben is részt vállalnak. Sörös István a traktorján vitte el a régi cserepeket és segédkezik az új cserép felemelésében is.

A kezdetektől fogva az épület takarításában, meszelésében, karbantartásában, gondozásában részt vesznek a helybéli asszonyok. Frank Anna elmondása szerint, amiben bírnak, segítenek, mert szeretnék szebbé tenni a székházukat a téli hónapokra, amikor jobban ráérnek a társalgásra.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Friss népszámlálási adatok még nincsenek, de tekintettel arra, hogy a magyar állampolgárság felvételének a lehetőségével a nyugat-bácskai községben mintegy 150-en éltek, nyilván Titelen most kevesebb magyar van, mint amennyi 11 évvel ezelőtt volt, amikor is csaknem hatszázan vallották magukat magyarnak.

Magyar tannyelvű oktatás már több mint negyven éve nincs a Tisza-parti településen. Emiatt, meg a vegyes házasságok miatt veszett ki a magyar szó Titelen. A megalakítása után a Magyar Művelődési Központ megszervezte a magyar anyanyelvápolást, amit most a helybeli általános iskolákban tartanak, Titelen és Sajkáslakon.

Azzal, hogy szebbé teszik és megőrzik a székhelyüket, a titeli község magyarsága valójában folytatja a megmaradásért folytatott küzdelmét.

Mert létfontosságú, hogy továbbra is legyen számukra egy hely, ahol találkozhatnak, ápolhatják hagyományaikat, anyanyelvüket.