2024. április 19., péntek

1956 emlékezete

Kishegyesen képkiállítással emlékeztek a magyar forradalomra és szabadságharcra

A hétvégén a kishegyesi helyi közösség tetőterében megnyitották az ’56 képekben című kiállítást. A tárlat a kishegyesiPossession Hagyományápoló Egyesület és a budapesti Nagy Imre Társaság szervezésében érkezett Kishegyesre, és Vajdaságban csak itt mutatták be.

A kiállításmegnyitón felszólalt Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere. Sándor elmondta, hogy egy felújítás miatt tartották a helyi közösség tetőterében a megemlékezést, aminek a kiállítás is része.

A kiállítás 20 posztert tartalmaz a forradalom fontos történéseiről (Lakatos János felvétele)

A kiállítás 20 posztert tartalmaz a forradalom fontos történéseiről (Lakatos János felvétele)

–2016-ban, a forradalom leverésének 50. évfordulója alkalmából Kishegyesen a színházterem falára emléktáblát helyezett el a kishegyesi helyi közösség, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának támogatásával. Azóta a településen vagy a helyi közösség, vagy a Possession Hagyományápoló Egyesület minden évben szervez valamiféle, a forradalommal kapcsolatos megemlékezést, előadás-sorozatot, filmvetítést vagy képkiállítást. Az idén felújítás alatt áll a szövetkezeti otthon, illetve maga a tér, ahol az emléktábla elhelyezésre került 2016-ban. Ezért úgy döntöttünk, hogy a helyi közösség tetőterében alkalmi képkiállítással és filmvetítéssel emlékezünk meg a forradalom történéseiről, illetve a november 4-ei gyásznapról – mondta el az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy Kishegyes oly módon kötődik a forradalomhoz, hogy az ’56-os menekültek közül, akik Jugoszlávia irányába szöktek az országból, többet is Kishegyesen szállásoltak el.

A Nagy Imre Társaság Magyarország külügyminisztériumától kapta ajándékba a kiállítás anyagát – számolt be a médiának Kudlik Zoltán, a társaság alelnöke, aki a kiállítás megnyitóján is felszólalt.

–A kiállítás anyaga 20 posztert tartalmaz, amelyek az 1956-os forradalom főbb eseményeit mutatják be képekben. A legjelentősebb eseményeket, illetve a legfontosabb történéseket bemutató anyag ez, és a forradalom előzményeitől a rendszerváltásig kíséri végig az eseményeket. A kiállítási anyagot most kivételesen csak Kishegyesen mutattuk be, mivel itt minden évben november elején az ’56-os forradalomra szoktak emlékezni. Idén a központ átalakítási munkálatai miatt ez nem lehetséges az eredeti helyszínen, ezért a kishegyesiek úgy döntöttek, hogy a kiállítás keretében emlékeznek meg a forradalomról – mondta el Kudlik, majd hozzáfűzte, hogy a kiállítás anyagát Budapestről a szabadkai ’56-os Műhely Civil Szervezet és a budapesti Nagy Imre Társaság hozta Kishegyesre, a Possession Hagyományápoló Egyesülettel együttműködve.

Kudlik Zoltán a kiállításmegnyitón (Lakatos János felvétele)

Kudlik Zoltán a kiállításmegnyitón (Lakatos János felvétele)

A kiállításmegnyitót követően levetítették a Déryné ifjasszony című filmet a Vajdasági Vándormozi jóvoltából. A filmet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezte.