2024. március 28., csütörtök

Ceferin Nyonban fogadta az ESL képviselőit, az UEFA elutasította a változást

Az Európai Szuperliga (ESL) három képviselőjét kedden az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni székházában fogadta a szervezet elnöke, Aleksander Ceferin, aki támogatóival közösen továbbra is egységesen elutasított bármilyen változást.

Az ESL-projekt vezetőjeként Bernd Reichart már hetekkel ezelőtt találkozót kért Ceferintől, hogy párbeszédet folytassanak az újragondolt Európai Szuperligáról és álláspontjaikról egyeztessenek.

Reichart két társával érkezett a megbeszélésre, ahol meglepetésére nemcsak az UEFA elnöke várta őket, hanem az európai futball több jeles képviselője. Így az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia liga vezetője, az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) – egyben a Paris Saint-Germain – elnöke, Nasszer al-Kelaifi, valamint számos klub, egyebek között a Bayern München, a Borussia Dortmund, az Atlético Madrid, az Ajax, a Benfica, az AS Roma egyik vezető tisztségviselője.

Az UEFA honlapján kiemelte: teljesítették egy kereskedelmi magánvállalkozás, az A22 Sports kérését, és lehetőséget biztosítottak számára a találkozóra az európai labdarúgás képviselőivel. Hozzátették: az UEFA legfelső vezetése, Aleksander Ceferinnel az élen, valamint a ligák, klubok, játékosok és szurkolók legmagasabb képviselői továbbra is egységesek az Európai Szuperligával szemben, és egyhangúlag elutasítanak olyan projekteket, mint az ESL.

Kiemelték: meglepődve vették tudomásul az A22 Sports vezetőjének állításait, miszerint a cég egyetlen klubot sem képvisel hivatalosan, még azt a hármat sem, amely nyíltan támogatja az Európai Szuperligát.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atletico Madrid, az Internazionale és az AC Milan – egyesület állt elő.

Miután az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA), valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.