2024. március 28., csütörtök
XV. NŐI EB

Fájó gólképtelenség

A szerb és a magyar válogatott is vereséget szenvedett az Európa-bajnokság csoportkörének 2. fordulójában, mialatt mindkét csapatnál elismerik, a sok hiányzó miatt marad el a teljesítményük az elmúlt években megszokottól.

Magyarországnak Svájc nehézkes legyőzése után a továbbjutás miatt már nem kellett aggódnia, viszont a horvátok elleni találkozó a továbbvitt pontok miatt fontos volt. A horvát kapitány, Nenad Šoštarić a mérkőzés után elárulta, taktikájuk a játék lassítására, a magas gólszám megakadályozására irányult, ami visszatekintve tökéletesen sikerült is, hiszen Magyarország nyomasztóan későn, csak a 12. percben, 5:0-s hátránynál tudott Vámos Petra révén feliratkozni az eredményjelzőre. Ez a gólkülönbség aztán a meccs egészét végigkísérte, az időnként feljavuló magyar játékot a horvát kapuban Tea Pijević védései ellensúlyozták, így 21:18-cal az övék lett a győzelem. Az adai Albek Anna az eddigi két meccs egyikén sem töltött sok időt a pályán, ezúttal három kihagyott kísérlet és egy kiállítás volt a mérlege, így érthetően csalódottan felelt arra a kérdésre, hogy a padon ülve vagy játékba állva nehezebb-e megemészteni a válogatott vártnál gyengébb formáját. „Mindkettő ugyanannyira rossz, hiszen egy csapat vagyunk, nehéz megélni ezeket a pillanatokat. A meccs alatt nem annyira a szomorúságot érezzük, inkább a tűz ég bennünk. Mindkét mérkőzés előtt felkészültnek éreztük magunkat, de aztán egyik sem alakult úgy, ahogy szerettük volna” – mondta, majd hozzátette, a sérült és a keretből kihagyott tapasztaltabb játékosok hiányából is adódik ez. „Érezzük, hogy még egy kicsit rutintalanok vagyunk, de mindenki próbálja a legjobbat kihozni magából.”

A horvátok semlegesíteni tudták a magyarok erősségeit (Fotó: MTI)

A horvátok semlegesíteni tudták a magyarok erősségeit (Fotó: MTI)

Szerbia eközben a svédek elleninél is nagyobb vereségbe szaladt bele a torna egyik favoritjával, Dániával szemben a B csoportban. Uroš Bregar kapitány elmondása szerint a támadások és a védekezések ezúttal is csak elvétve működtek, most ráadásul a kapusteljesítmény sem tudott ezen kozmetikázni. „Mindent egybevetve most egy rossz kiadásunkat láthatták” – ismerte el a szlovén vezető, ismét hangsúlyozva, hogy a foghíjas keret megköti a kezét, ráadásul esélyes, hogy a most megsérült Jovana Kovačević is kiesik a védelemből a szlovénok elleni délszláv rangadóra. Szerbia a feledendő előzmények dacára ma még kiharcolhatja a továbbjutást, ehhez elég legyőzniük a házigazdákat abban az esetben, ha a dánok pontot szereznek a svédek ellen. Ha viszont a dánok kikapnak, Bregar lányainak legalább nyolc góllal kell legyőzniük a szlovénokat, hogy jól jöjjenek ki a körbeverésekből…

Eredmények, 2. forduló, A csoport: Horvátország–Magyarország 21:18, Svájc–Norvégia 21:38. A csoport állása: Norvégia 4, Magyarország és Horvátország 2, Svájc 0 pont. B csoport: Szlovénia–Svédország 22:33, Szerbia–Dánia 21:34. A csoport állása: Svédország 4, Dánia és Szlovénia 2, Szerbia 0 pont.